ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016


«…Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματά τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.

Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά …»                                                                                                   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ


   Αυτοί οι μοναδικοί αρχαίοι μας πρόγονοι τα έχουν πει όλα. Τόσο που δεν περίσσεψε τίποτε για κανέναν και ποτέ να πει κάτι καινούργιο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι τρείς μεγάλοι Γερμανοί, Γκαίτε, Σίλερ και Νίτσε εξηγούν γιατί μισούν θανάσιμα την Ελλάδα. Αξιόλογες λεπτομέρειες σε άλλη περίπτωση, διότι τώρα μας απασχολεί για ποιον κτυπά η καμπάνα του Αριστοτέλη.


   Μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι κάποιος Έλληνας κάνει τέτοιες σκέψεις και έχει τέτοιες επιδιώξεις, τουλάχιστον από την παρούσα κυβέρνηση. Τότε δεν είναι άλλος από την Τρόϊκα ή ένας από τους τρεις, εκτός και αν η τόσο λανθασμένη πολιτική που μας έχουν επιβάλει, οδηγεί σε τέτοιες σκέψεις, ενώ απλά πρόκειται για ανοησία. Η ανοησία είναι η ευνοϊκότερη περίπτωση, διότι ανοησίες διαπράττουν ακόμη και ευφυείς άνθρωποι και δεν υπολείπεται παρά να τους αναλυθούν οι παράλογες επιλογές τους και να πεισθούν για μια ουσιαστική διόρθωση των λανθασμένων αυτών όρων των Μνημονίων.

Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.