ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Μεγαλοεκδότες στο παγκάρι του εισαγγελέα

της Γιάννας Παπαδάκου

Θησαυρούς» έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης. Εκτός από τις επιστροφές οφειλομένων από τη λίστα Λαγκάρντ, εξετάζουν τους ελέγχους που έγιναν σε μεγαλοκαταθέτες, αλλά και ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να σοκάρει στην Ελλάδα της κρίσης και γι' αυτό αναμένεται να αρχίσουν ελέγχους προς τα κάτω. Φαίνεται ότι ένα εκατομμύριο κάτοχοι ΑΦΜ έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ!

Τα νούμερα προκαλούν δέος αφού μέσω αυτού διαφαίνεται ότι η φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων δεν άγγιξε ορισμένους.

Παράλληλα, τη δέσμευση επτά λογαριασμών εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικές τράπεζες διέταξαν την περασμένη εβδομάδα οι κ.κ. Αθανασίου και Μπρης ύστερα από ελέγχους που αποκάλυψαν πάρτι εκατομμυρίων και από φυσικά πρόσωπα. Εμειναν άφωνοι βλέποντας απίστευτα νούμερα όταν παρέλαβαν τον κατάλογο από τους αρμόδιους ελεγκτές. Εκεί καταγράφονταν οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες που ανέρχονταν από 100 εκατ. ευρώ ως το ποσό των 4 δισ. ευρώ!

Καταθέσεις με αυτά τα δυσθεώρητα ποσά έχουν 840 φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τον απόρρητο κατάλογο που μελετά ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου. Το περίεργο είναι ότι, ενώ περιέχονται γνωστά ονόματα επιχειρηματιών με καταθέσεις 120 ή 500 εκατ. ευρώ τις οποίες θα δικαιολογούσε η οικονομική επιφάνειά τους, υπάρχουν και παντελώς άγνωστοι με καταθέσεις ακόμα και δισεκατομμυρίων. Χαρακτηριστικά συνταξιούχος γιατρός από την Πάτρα φαίνεται να έχει εκατομμύρια ευρώ, ενώ φαρμακοποιός παρουσιάζει διαφορά εκατομμυρίων από τη δήλωσή του.

Ποιοι έχουν ιλιγγιώδη ποσά
Σε κλίμα μυστικότητας οι οικονομικοί εισαγγελείς άρχισαν να δεσμεύουν αμέσως όσους λογαριασμούς διαπιστώθηκε μετά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ότι δεν δικαιολογούσαν τα ποσά που είχαν κατατεθεί στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι να μη μετακινηθούν τα χρήματα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αλλωστε καταθέσεις 4 δισ., 2,5 δισ. και 1 δισ. ευρώ από πρόσωπα καθόλου γνωστά προκαλούν τουλάχιστον ίλιγγο.

Εγκυρη πηγή έδειξε στο «Βήμα» τις ιδιότητες των μεγαλοκαταθετών. Αφορούν υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, συμβούλων ψυχικής υγείας, αγρότη ειδικού καθεστώτος, υπηρεσίες ανεξάρτητου δημοσιογράφου, αρχιτεκτόνων, μεσιτικά γραφεία ακινήτων, δραστηριότητες πολιτικών μηχανικών, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένα πρόσωπο που δήλωνε έσοδα 60.000 ευρώ, ενώ η κατάθεσή του ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αξιοσημείωτο είναι το πώς οδηγήθηκαν οι εισαγγελείς στα ευρήματα και πώς την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η παραγραφή με παρέμβαση των εισαγγελέων. Το επίμαχο CD με τις καταθέσεις των εκατομμυρίων ευρώ είχε παραγγελθεί από το 2012, όταν από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ διατάχθηκε να ελεγχθούν οι καταθέσεις φυσικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες που ανέρχονται στα ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα προσδιόρισαν την περίοδο από το 2000 έως το 2012. Τα ευρήματα ήρθαν γρήγορα από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο κατάλογος παραδόθηκε στην αρμόδια Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί στο μεταξύ για να κάνει τους ελέγχους.

Ελεγχοι, πιέσεις και οφειλές
Δυστυχώς επί ενάμιση χρόνο δεν έγινε τίποτε και εν μέσω της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ, όταν παραδόθηκε ο κατάλογος, άρχισαν οι έλεγχοι που επιφύλαξαν εκπλήξεις για τους αρμοδίους. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις να σταματήσουν οι έλεγχοι αφού εκτός από τους αγνώστους με τα μαύρα χρήματα, υπάρχουν πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες και επώνυμοι οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τα εισοδήματά τους. Εκπληξη προκαλεί σε όσους έχουν στα χέρια τους την υπόθεση το θράσος των φοροφυγάδων των εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το μέλλον της προβλέπεται ακόμα πιο συναρπαστικό αφού αναμένεται να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από εκείνους που δεν δήλωσαν την πηγή των υπέρογκων καταθέσεών τους.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ενημερώσει συνδικαλιστή, ο οποίος πάντως φέρει και τη θεσμική ιδιότητα του συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι πλήρως ενήμερη για τα αναμενόμενα έσοδα που θα προκύψουν από το πάρτι των εκατομμυρίων ευρώ από καταθέσεις, εμβάσματα αλλά και από τη λίστα Λαγκάρντ όλα αυτά τα χρόνια.

Μάλιστα οι προσδοκίες για την αξιωματική αντιπολίτευση, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι θα εισπραχθούν από όλο το πακέτο των φοροφυγάδων ποσά που φθάνουν και τα 2 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι έλεγχοι για τα εκατομμύρια ευρώ αφορούν μόνο την περίοδο μετά το 2000 και γι' αυτό υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής, αν οι υποθέσεις αυτές δεν ανασύρονταν από τα συρτάρια των γραφείων της Επιτροπής στην οποία είχαν παραδοθεί τα στοιχεία.


Τα κέρδη από τη λίστα Λαγκάρντ
€30 εκατ. στα κρατικά ταμεία και τέσσερις μηνύσεις
Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπραχθεί από επιστροφές οφειλομένων από τις καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ. Εως σήμερα έχουν υποβληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη τέσσερις μηνυτήριες αναφορές εναντίον προσώπων, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν στις λίστες, αλλά δεν είχαν δηλώσει αντίστοιχα εισοδήματα.

Ανάμεσά τους είναι απόγονος μεγάλης ποτοποιίας, ο οποίος δεν έχει καταβάλει τις διαφορές, γυναίκα γόνος μεγάλης οικογένειας, κατασκευαστής στα βόρεια προάστια και ένα ακόμα φυσικό πρόσωπο με ονοματεπώνυμο αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Και οι τέσσερις θα διωχθούν για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακουργήματα). Μεγαλοεπιχειρηματίας κατέβαλε ήδη το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ ως πρόστιμο για απόκλιση 4 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε σε σχέση με τα εισοδήματά του, αλλά θα διωχθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η πληρωμή του προστίμου πάντως θα καταλογιστεί ως στοιχείο υπέρ του, αφού θα έχει υποχωρήσει το κύριο αδίκημα της φοροδιαφυγής.


Από τους 141 φακέλους που έχουν σταλεί από τους εισαγγελείς στις τοπικές ΔΟΥ για να ελεγχθούν έχουν περαιωθεί οι 18. Εως τον Μάιο του 2015 οι εισαγγελείς υπόσχονται ότι θα έχουν ελεγχθεί όλοι οι καταθέτες. Στο μεταξύ, από την είσπραξη των εσόδων από τη λίστα των εμβασμάτων στο εξωτερικό αναμένονται να εισπραχθούν σύντομα άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.


ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.