ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

       Ευρωπαϊκή οδηγία  (μέρος τέταρτο)



Α2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΡΜΕΚΤΗΡΙΟΥ


13. Τα απόβλητα από το αρμεκτήριο μπορούν να διοχετεύονται σε στεγανοποιημένη δεξαμενή αποξήρανσης για εξάτμιση ή να χρησιμοποιούνται για μερική άρδευση ή λίπανση δέντρων στον περίγυρο της κτηνοτροφικής μονάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις των όρων 9 και 10.


14. Σε περίπτωση που τα ξεπλύματα από το χώρο του αρμεκτηρίου (πλύσιμο μηχανών, ψυγείων κ.τ.λ.) διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα απόβλητα του αρμεκτηρίου, αυτά μπορούν να απορρίπτονται σε απορροφητικό λάκκο , αν δεν υπερβαίνουν τα 2 κυβικά μέτρα την ημέρα και δεν έχουν συγκεντρώσεις Β.Ο.D. πάνω από 300 mg/L.

Για τους παρόντος όρου σημαίνει την ποσότητα του οξυγόνου που καταναλώνεται για τη βιοχημική οξείδωση οργανικών  ουσιών, υπό καθορισμένες εργαστηριακές  συνθήκες, εντός πέντε ημερών, σε θερμοκρασία 20 C , εκφρασμένη σε χιλιοστόγραμμα κατά λίτρο.

15. Απαγορεύεται η διοχέτευση ή η διάθεση του ακατάλληλου γάλακτος στα νερά, στο έδαφος ή σε απορροφητικό λάκκο.


Α3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


16. Τα νεκρά ζώα πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση) σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που αναφέρονται στο προοίμιο του περί της Εφαρμογής Κοινοτικών Κανονισμών στον Τομέα της Κτηνιατρικής Νόμου του 2004 και σε συνεννόηση με το Διευθυντή του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
17. Τα απόβλητα από το προσωπικό πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά σε απορροφητικό λάκκο και σηπτική δεξαμενή και να μην αναμιγνύονται με κανένα τρόπο με τα απόβλητα της αγελαδοτροφικής  μονάδας.

18. Τα αστικού τύπου στερεά απόβλητα από το προσωπικό και τη συσκευασία πρέπει να διατίθενται κατά  προτεραιότητα σε συλλέκτες ή εμπόρους για ανακύκλωση ή ανάκτηση και/ή και να απορρίπτονται σε εγκεκριμένους χώρους απόρριψης στερεών απορριμμάτων.

19. Τα στερεά απόβλητα κλινικού τύπου (σύριγγες, κ.τ.λ.) που είναι δυνητικά μολυσματικά πρέπει να διατίθενται σε αδειοδοτημένες  εγκαταστάσεις διαχείρισης κλινικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Νόμους του 2002 έως 2006.

Β. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

        20. Ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να τηρεί μητρώο, στο οποίο να καταγράφονται τα πιο κάτω στοιχεία, τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα προς έλεγχο ανά πάσα στιγμή: 
(α) η κατανάλωση νερού στην αγελαδοτροφική μονάδα, η οποία πρέπει να μετράται με κατάλληλο μετρητή και να καταγράφεται κάθε μήνα 
(β) η ποσότητα της κοπριάς που εναποτίθεται ή διατίθεται, με την ημερομηνία διάθεσης, καθώς και τα στοιχεία των παραληπτών κοπριάς, τα αγροτεμάχια στα οποία θα γίνει η διάθεσή της και το είδος των καλλιεργειών στις οποίες χρησιμοποιήθηκε. Παράλληλα, οι παραλήπτες πρέπει να υπογράφουν το σχετικό αρχείο.
(γ) οι χημικές αναλύσεις του εδάφους, στο οποίο εναποτίθεται η κοπριά για τις παραμέτρους, ηλεκτρική αγωγιμότητα, νιτρικό άζωτο  και διαθέσιμο φώσφορο, οι οποίες πρέπει να γίνονται μια φορά κάθε δεύτερο χρόνο πριν την εναπόθεση της κοπριάς. Οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται σε σύνθετο δείγμα (από 10 σημεία σε σχήμα καννάβου) ομοιόμορφου εδάφους, σε βάθος ανάλογο με την  καλλιέργεια και με υποδείξεις του Γεωργικού Λειτουργού του Τμήματος Γεωργίας. Ο αριθμός των σύνθετων δειγμάτων πρέπει να είναι 1 σε γειτνιάζοντα τεμάχια με συνολική έκταση μικρότερη από 50 δεκάρια γης, και 1 ανά 50 δεκάρια γης, δεδομένου ότι το έδαφος είναι ομοιόμορφο.

Γ. ΓΕΝΙΚΑ
21. Απαιτείται δενδροφύτευση, κατά προτίμηση με διπλή συστάδα δένδρων (κατά προτίμηση φρακτικών ), στον περίγυρο της αγελαδοτροφικής μονάδας.

22. Ο φορέας εκμετάλλευσης υποχρεούται να :
(α) παρέχει στους Επιθεωρητές τα απαιτούμενα μέσα πρόσβασης στα σημεία της αποθήκευσης ή απόρριψης για δειγματοληπτικό έλεγχο των απορριπτόμενων υγρών και στερεών αποβλήτων και μέτρηση της ποσότητάς τους 
(β) ενημερώνει αμέσως το Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  σε περίπτωση διαρροής αποβλήτων λόγω ατυχήματος  ή αμέλειας 
(γ) αποστέλλει στο τέλος Μαρτίου κάθε χρόνου, στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και στο Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας , ετήσια έκθεση για τον προηγούμενο χρόνο, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων του παρόντος όρου.

23. Οι χημικές αναλύσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο αν η δειγματοληψία θα γίνεται από το χημείο που θα πραγματοποιήσει τις αναλύσεις ή από ανεξάρτητο κατάλληλα καταρτισμένο σύμβουλο ή μελετητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.