ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή οδηγία  (μέρος πέμπτο)


ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 
ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ 
ΘΕΣΕΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Α1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

1. Τα υγρά απόβλητα πρέπει να συλλέγονται με ξέστρα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, σε κλειστούς αγωγούς που  να τα μεταφέρουν στη δεξαμενή συλλογής αποβλήτων στο χώρο μηχανικής επεξεργασίας. Τα απόβλητα από το αρμεκτήριο μπορούν, επιπροσθέτως των επιλογών που καθορίζονται στον όρο 13 του Παραρτήματος Ι, να συλλέγονται στη δεξαμενή συλλογής αποβλήτων και να τυγχάνουν διαχείρισης από κοινού με τα υπόλοιπα υγρά απόβλητα.
2. Η δεξαμενή συλλογής αποβλήτων πρέπει να είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μεταλλική, με κατάλληλη εσωτερική επένδυση ώστε να μην φθείρεται από τα απόβλητα. Η δεξαμενή πρέπει να  διαθέτει σύστημα ανάδευσης και να αδειάζεται  πλήρως αμέσως μετά τον καθαρισμό των υποστατικών ή να αερίζεται ώστε να μην δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες και δυσοσμία ή να ελκύονται  μύγες και να προκαλείται οχληρία. Η χωρητικότητα της δεξαμενής πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από τη μέγιστη ημερήσια παραγωγή υγρών αποβλήτων.
3. Τα υγρά απόβλητα, αφού συλλεγούν στη δεξαμενή συλλογής αποβλήτων, πρέπει να τυγχάνουν μηχανικής επεξεργασίας για διαχωρισμό των στερεών αποβλήτων (κοπριάς, κ.τ.λ.)
4. Τα διαχωρισμένα υγρά απόβλητα πρέπει να συλλέγονται σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης από οπλισμένο σκυρόδεμα και στη συνέχεια να αντλούνται στις δεξαμενές αποθήκευσης ή αποξήρανσης.
5. Τα διαχωρισμένα υγρά απόβλητα μπορούν να διατίθενται με ένα από τους ακόλουθους τρόπους:     
(α)  να αποθηκεύονται σε δεξαμενές αποθήκευσης και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται  για λίπανση ξηρικών ή αρδευόμενων καλλιεργειών σε συγκεκριμένα τεμάχια ή ως εδαφοβελτιωτικό χέρσων αγγροτεμαχίων, σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής  Γεωργικής Πρακτικής,  ή 
(β) να αποθηκεύονται σε δεξαμενές  αποξήρανσης μόνο για σκοπούς εξάτμισης 

6. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πρέπει να είναι ικανοποιητικής χωρητικότητας ,  ώστε να επιτρέπουν την αποθήκευση αποβλήτων για έξι τουλάχιστον μήνες. Οι δεξαμενές αποξήρανσης πρέπει να έχουν τέτοια χωρητικότητα ώστε ολόκληρη η ποσότητα των υγρών αποβλήτων να αφήνεται για εξάτμιση.
7. Οι δεξαμενές αποθήκευσης και αποξήρανσης πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α)  το μέγιστο βάθος των δεξαμενών αποθήκευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2   ½  μέτρα για αποφυγή δημιουργίας αναερόβιων συνθηκών, ενώ το μέγιστο βάθος των δεξαμενών αποξήρανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120 εκατοστά, ώστε να αποξηραίνονται πλήρως τα απόβλητα στο τέλος του καλοκαιριού
(β)  η ανώτερη στάθμη των αποβλήτων στις δεξαμενές πρέπει να διατηρείται 40  τουλάχιστον εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της δεξαμενής, ώστε να αποφεύγονται διαρροές σε έκτακτες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υπερχείλιση ή διαρροή από τις δεξαμενές συλλογής, αποθήκευσης ή εξάτμισης των υγρών αποβλήτων. Οι δεξαμενές πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που να αποφεύγεται εισροή σε αυτές όμβριων νερών από τη γύρω περιοχή.
(γ)  στις δεξαμενές αποθήκευσης, το σημείο εισροής (αγωγός) των αποβλήτων πρέπει να είναι τοποθετημένο κοντά στον πυθμένα (σε απόσταση 50 περίπου εκατοστών) και το σημείο άντλησης 20 τουλάχιστον εκατοστά κάτω από την εκάστοτε στάθμη των αποβλήτων στις δεξαμενές για μείωση της δυσοσμίας. Στις δεξαμενές αποξήρανσης, το σημείο εισροής (αγωγός) αποβλήτων πρέπει να είναι 30 περίπου εκατοστά κάτω από την εκάστοτε στάθμη των αποβλήτων.
(δ)  οι δεξαμενές αποθήκευσης και αποξήρανσης πρέπει να είναι και να διατηρούνται στεγανοποιημένες καθόλη τη διάρκεια της χρήσης τους . Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται  στην επαναφορά και στον έλεγχο της στεγανότητας τους, κατά το άδειασμα και την αφαίρεση των στερεών υπολειμμάτων από τον πυθμένα. Στεγανοποιημένη δεξαμενή σημαίνει δεξαμενή, της οποίας τόσο ο πυθμένας όσο και τα πρανή έχουν επενδυθεί με υλικά που έχουν δείκτη υδροπερατότητας 

8. Τα διαχωρισμένα υγρά  απόβλητα μπορούν να μεταφέρονται με κλειστούς αγωγούς (λάστιχα) ή με βυτιοφόρο στο χώρο διάθεσής τους. Πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για αποφυγή διαρροών αποβλήτων κατά τη μεταφορά.
9. Τα υγρά απόβλητα που διατίθενται στο έδαφος (σύμφωνα με τον όρο 5(α) πρέπει να μεταφέρονται όπως καθορίζεται στον όρο 8 σε αγροτεμάχια τόσης συνολικής έκτασης, όσης είναι απαραίτητη για εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής 
10. Σε περίπτωση που τα εδάφη στα οποία προορίζεται να γίνει η εναπόθεση υγρών αποβλήτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων, πρέπει, προτού ενταχθούν σον κατάλογο των προς εναπόθεση εδαφών, να ελεγχθεί η ηλεκτρική αγωγιμότητα και η περιεκτικότητά τους  σε νιτρικό άζωτο με διεξαγωγή χημικών αναλύσεων.
11. Η όλη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, περιλαμβανομένης της απόρριψής τους στο έδαφος, αποτελεί ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που διέπουν τη χρήση κτηνοτροφικών αποβλήτων.
12. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια δόση αζώτου μέσω της διάθεσης κτηνοτροφικών αποβλήτων (υγρών ή στερεών) στο έδαφος μέσα στις ευπρόσβλητες ζώνες, όπως καθορίστηκαν στο περί Ελέγχου της Ρύπανσης  των Νερών (Ευπρόσβλητες Ζώνες λόγω Νιτρορύπανσης και Κατηγορίες Νερών που Υφίστανται ή Ενδέχεται να Υποστούν Ν ιτρορύπανση) Διάταγμα του 2004 είναι 17 κιλά αζώτου ανά δεκάριο . Η επιτρεπόμενη δόση  υγρών αποβλήτων σε μη ευπρόσβλητες ζώνες  για λίπανση καλλιεργειών καθορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που διέπουν τη χρήση κτηνοτροφικών αποβλήτων.
13. Διάθεση των υγρών αποβλήτων στο έδαφος μπορεί νε γίνεται στις ξηρικές καλλιέργειες (όπως τα σιτηρά) μετά το θερισμό και πριν τη φύτευση. Τα υγρά απόβλητα πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος αμέσως μετά τη διάθεσή τους για μείωση της οχληρίας και των εκπομπών αμμωνίας.
14. Μικρή ποσότητα υγρών διαχωρισμένων αποβλήτων μπορεί να χρησιμοποιείται για λίπανση των δενδρυλλίων που πρέπει να φυτευτούν γύρω από το σύστημα επεξεργασίας, τις δεξαμενές αποξήρανσης και αποθήκευσης και στην περίμετρο της αγελαδοτροφικής μονάδας.

Α2.  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
15. Πρέπει να γίνεται διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά το διαχωρισμό και για τη διαχείριση της κοπριάς, σύμφωνα με τους όρους 6 έως 12 του Παραρτήματος Ι.


Β.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ 
16. Πρέπει να τηρείται από τον φορέα εκμετάλλευσης μητρώο, στο οποίο να καταγράφονται τα πιο κάτω στοιχεία, τα οποία να είναι διαθέσιμα προς έλεγχο ανά πάσα στιγμή:
(α)  η ποσότητα των υγρών αποβλήτων που παράγονται από το σύστημα θέσεων ατομικής διαμονής, η οποία πρέπει να μετράται συνέχεια με μετρητή ροής που θα εγκατασταθεί στην έξοδο της δεξαμενής προσωρινής αποθήκευσης μετά το σύστημα διαχωρισμού των στερεών και να καταγράφεται κάθε μήνα.
   (β) τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης των υγρών διαχωρισμένων αποβλήτων που εναποτίθενται στο έδαφος για τις παραμέτρους της ηλεκτρικής  αγωγιμότητας, του νιτρικού αζώτου και του διαθέσιμου φωσφόρου, η οποία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά κάθε 6 μήνες 
(γ) η ποσότητα των υγρών αποβλήτων που διατίθεται με την ημερομηνία διάθεσης, καθώς και τα στοιχεία των παραληπτών και τα αγροτεμάχια στα οποία γίνεται η διάθεσή τους 
(δ)  τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του εδάφους στο οποίο εναποτίθενται υγρά απόβλητα, όπως για το έδαφος στην περίπτωση εναπόθεσης κοπριάς, σύμφωνα με τον όρο 20(γ) του Παραρτήματος Ι

17 Πρέπει να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συστήματος διαχωρισμού με τακτική συντήρηση των μηχανημάτων και καθαρισμό των αγωγών και δεξαμενών, ώστε να αποφεύγονται έκτακτα περιστατικά. Σε περίπτωση βλαβών, πρέπει να διασφαλίζεται η αυθημερόν επιδιόρθωση των μηχανημάτων (αντλιών, διαχωριστήρα  κ.τ.λ.) με την ύπαρξη ανταλλακτικών και εφεδρικών αντλιών για άμεση χρήση
18. πρέπει να γίνεται παρακολούθηση και έλεγχος για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από το διαχωρισμό, όπως για την κοπριά, σύμφωνα με τον όρο 20 του Παραρτήματος Ι .       






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.