ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μπάχαλο με τις αποζημιώσεις στους οργανισμούς που κλείνουν

Ενώ το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το οποίο προβλέπει το κλείσιμο 21 οργανισμών του Δημοσίου βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την ψήφισή του, το τοπίο σχετικά με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων παραμένει ομιχλώδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τάξεις των εργαζομένων στους συγκεκριμένους οργανισμούς επικρατεί αναβρασμός,
καθώς οι διοικήσεις, αρνούνται να δώσουν στοιχεία για το αν και με ποιον τρόπο θα γίνουν οι απολύσεις.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί στο Υπουργείο, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και θα οδηγήσει στα «λουκέτα».
Εν τω μεταξύ, αυτό που καίει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, είναι το αν το κλείσιμο των οργανισμών που συνεπάγεται και τις απολύσεις τους, θα συνοδευτεί από αποζημιώσεις ή αν τελικά θα δουν το δρόμο της εξόδου χωρίς ευρώ στην τσέπη.
 
Τι προβλέπει ο Νόμος για τις αποζημιώσεις
Σύμφωνα πάντως με τον Άρειο Πάγο, ο νόμος Ν.3260/2004 που προβλέπει τη χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα, είναι παράνομος.
Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, το θέμα είχε απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή εάν είναι, ή όχι, αντίθετες στο άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής ελευθερίας, οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χωρίς αποζημίωση λήξη των συμβάσεων εργασίας των γενικών διευθυντών, διευθυντών, κ.λπ. του Δημοσίου τομέα και των απασχολουμένων στα νομικά πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σημείωσε πως οι επίμαχες διατάξεις κατά το μέρος που προβλέπουν την «αυτοδίκαιη» λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, «από τις οποίες πηγάζουν ενοχικά δικαιώματα, χωρίς την καταβολή των μέχρι τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου αποδοχών, με παρέμβαση του νομοθέτη και κατά παράκαμψη των συμβαλλομένων μερών και ειδικότερα, που προβλέπουν τη λήξη των συμβάσεων προσώπων που προσεληφθήκαν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοικήσεως (μεταξύ άλλων και των διευθυνόντων συμβούλων) χωρίς την καταβολή των ως άνω αποδοχών ή χωρίς την καταβολή αποζημιώσεως, σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου για την καταγγελία, είναι αντισυνταγματικές».
Και αυτό γιατί «πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση με καταφανή αναδρομική ισχύ, η οποία ως εκ τούτου θίγει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας, ήτοι την ελευθερία των συμβάσεων, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν, με δική τους πρωτοβουλία την από αυτούς καταρτισθείσα σύμβαση».
«Κατά συνέπεια, η επίμαχη διάταξη είναι ανεφάρμοστη ως αντισυνταγματική», κατέληξε η κ. Κουτζαμάνη.

Οι 21 υπό κατάργηση οργανισμοί

Καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου:
Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)»,
Η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)»
Το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)»
Το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
Δύο Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών.
Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ
Επίσης, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:
Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας»
Η «Κεντρική Αγορά Πατρών»
Επίσης, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου
«Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»,
«Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και γ. «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας» καθώς και η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.»
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής “Αμυνας το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου.
Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής “Αμυνας (Τ.Α.Α.) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα, συγχωνευόμενα σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής “Αμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.), κατάργηση η οποία ειδικότερα συντελείται από τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού Λειτουργίας του νέου Φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.