ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας και το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας»

Συζητήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.
Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα των Γιατρών του Κόσμου σχετικά με
το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας», σύμφωνα με τα οποία τα αυξημένα κόστη της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας οδηγούν τέσσερις στις δέκα γυναίκες να γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μεγάλο κόστος της απαραίτητης ιατρικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (13 διαφορετικές εξετάσεις σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία καθώς και μηνιαίους απλούς αιματολογικούς και βιοχημικούς ελέγχους) αλλά και το κόστος του τοκετού, τα οποία μόνο εν μέρει καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι ανασφάλιστες γυναίκες πρέπει αν το καλύψουν εξ ολοκλήρου με δικούς τους πόρους, θέμα για το οποίο είχε καταθέσει και παλαιότερα ερώτηση.

Ζήτησε, επίσης, να μάθει, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, ποια πρόσβαση θα έχουν οι έγκυες και οι νέες μητέρες στην αναγκαία ιατρική παρακολούθηση και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μίλησε ακόμα για παραδείγματα της μειωμένης φροντίδας που παρέχει η Πολιτεία στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, όπως είναι η αδυναμία εφαρμογής του ν. 4097/2012 που προβλέπει παροχή μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες λόγω μη έκδοσης της απαιτούμενης ΚΥΑ, αλλά και η μείωση της άδειας ανατροφής τέκνου για τις δικαστικούς από εννέα μήνες στους πέντε, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, χωρίς, όμως, να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία.

Η κ. Μάρκου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «Μαζί με τη χαμένη γενιά των νέων ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι -σε τρομακτικά πια ποσοστά- με το φάσμα της ανεργίας, αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, κινδυνεύουμε να χάσουμε μία ακόμη, μία δεύτερη γενιά, αφού όλο και περισσότεροι από αυτούς τους νέους δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν οικογένειες».

Απαντώντας στη ερώτηση, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει την παροχή προληπτικών προγεννητικών εξετάσεων και αναγνώρισε ότι, από τις πέντε αναλυτικές εξετάσεις που προβλέπονται, μόνο οι τρεις καλύπτονται απολύτως από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι άλλες δύο (προσδιορισμός των αντισωμάτων της ερυθράς και ο έλεγχος καρυότυπου του εμβρύου  σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε) δεν έχουν τιμολογηθεί. Είναι σε εξέλιξη η συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και θα δοθεί εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή του ΚΕΣΥ, η οποία θα γνωμοδοτήσει και θα τιμολογήσει αυτές τις εξετάσεις, ώστε και αυτές να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους και εκεί ρητά θα περιλαμβάνονται θέματα ασφάλισης υγείας ανασφαλίστων εγκύων γυναικών και των παιδιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κατηγοριών όπως υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Τέλος, η Υφυπουργός δήλωσε ότι, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της κ. Μάρκου, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, στην οποία θα κληθούν γυναίκες Βουλευτές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του θηλασμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.