ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ! Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ.



Γράφει: ο Δημήτριος Πασσιάς
 
Καθώς περπατούσα  σ’ ένα εμπορικό δρόμο της πόλης τυχαία έπεσε η ματιά μου  πάνω σε μία μητέρα με το κοριτσάκι της που κοιτούσαν παιδικά φορεματάκια  στην βιτρίνα.  Όπως  πλησίαζα,  άκουσα το κοριτσάκι να λέει στην μητέρα της:


-          Να μαμά αυτό θέλω , το θέλω πολύ (έδειχνε ένα φορεματάκι).
-          Έλα προχώρα,  Όχι!   Ο μπαμπάς δεν αφήνει.
Τραβώντας το δεξί χεράκι της, απομακρύνθηκαν  από την βιτρίνα χωρίς να δώσει άλλη ευκαιρία στη μικρή να μιλήσει.
Καθώς συνέχιζα να περπατώ,  σκέφθηκα την παραπάνω φράση που είπε η μητέρα στο παιδί «Όχι! ο μπαμπάς δεν αφήνει». Βέβαια ίσως να το είπε αυτό από συνήθεια, ίσως  λόγω οικονομικών δυσκολιών, ίσως για κάποιον άλλον λόγο, όμως αν εξετάσουμε  και αναλύσουμε περισσότερο αυτή την φράση, ενώ αρχικά φαίνεται απλή,  θα δούμε   ότι εμπεριέχει το στοιχείο της απενοχοποίησης, της απαλλαγής και μεταβίβασης  των ευθυνών, δημιουργώντας ταυτόχρονα και χωρίς την θέληση, το συναίσθημα της αντιπάθειας και  σε άλλους .
Μήπως αυτού του είδους τις εκφράσεις δεν τις χρησιμοποιούν διάφοροι κύκλοι εξουσίας για να απενοχοποιήσουν τις ενέργειες τους και να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους, σε άλλους πιστεύοντας  έτσι, ότι απευθύνονται σε άτομα νηπιακής ηλικίας.
Σήμερα ακόμη ακούμε από τους κυβερνώντες:
Η τρόικα αποφάσισε...  Η τρόικα δεν ρίχνει νερό στο κρασί της... κ.λ.π.
Αυτή λοιπόν η τόσο απλή φράση αλλά ταυτόχρονα τόσο ισχυρή και αποτελεσματική χρησιμοποιείται ευρέως από κέντρα εξουσίας με σκοπό να χειραγωγήσουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας, αφού σε όποιες ενέργειες στοχευόμενες προβούν, αυτοί πάντοτε να μένουν στο απυρόβλητο και ταυτόχρονα «αναθεματίζουν» και ενοχοποιούν άλλους , μεταβιβάζοντας έτσι τις ευθύνες τους.
Πρέπει να αναληφθούμε ότι τέτοιες φράσεις που επηρεάζουν μικρά παιδιά είναι πολύ εύκολο να επηρεάσουν και τα «μεγάλα παιδιά».
-Όχι εμείς, οι άλλοι .  Όχι, ο μπαμπάς δεν αφήνει.
Ας αποφεύγουμε την χρήση φράσεων υπεκφυγής και ανευθυνότητας, γιατί όλα κάποτε  αποκαλύπτονται. Έτσι όταν πρόκειται να δικαιολογήσουμε μια ενέργεια πρέπει να  αρθρώνουμε ειλικρινή λόγο  προσεγγίζοντας όλα τα ζητήματα με ευθύτητα και ρεαλισμό, διότι όταν αποκρύπτουμε την αλήθεια δεν εξαπατάμε μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Γιατί η αλήθεια κεραυνοβολεί και αν της κλείσεις την πόρτα θα έρθει από το παράθυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.