ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου για το άλυτο το πρόβλημα της αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
          τον Υπουργό Εσωτερικών
          τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

            Θέμα: Άλυτο το πρόβλημα της αποκατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

 Κύριοι Υπουργοί,


 Από το 1973 η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (ΑΕΝ) λειτουργεί στις σημερινές εγκαταστάσεις στη Νέα Μηχανιώνα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σχολή στην Ελλάδα μετά του Ασπροπύργου, ενώ εντός των εγκαταστάσεών της λειτουργεί και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Μακεδονίας.

 

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα Μηχανιώνα είναι η μοναδική ακαδημία στη Βόρεια Ελλάδα, πιστοποιημένη με ISO, που στελεχώνει την ελληνική ναυτιλία με μεγάλο αριθμό πλοιάρχων και μηχανικών.

 

Από το 2000 έχουν παρουσιαστεί και καταγραφεί προβλήματα στατικότητας τουλάχιστον στα δέκα κτίρια της σχολής, σύμφωνα με εκθέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ το κτίριο της σχολής πλοιάρχων κρίθηκε επικίνδυνο και σφραγίστηκε το 2005. Οι μελέτες για τα υπόλοιπα κτίρια δεν είχαν προχωρήσει με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2011 να σφραγιστούν, με απόφαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.  

 

Οι λειτουργίες της Ακαδημίας επέστρεψαν στη Νέα Μηχανιώνα λίγους μήνες αργότερα, μετά από σχετική γνωμάτευση του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, που έκρινε τα κτίρια στατικά επαρκή. Τα επικίνδυνα κτίρια δεν χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου, αλλά και καμιά ουσιαστική παρέμβαση αποκατάστασης των ζημιών δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Οι αποθήκες και τα εστιατόρια άλλαξαν χρήση,  προκειμένου να στεγάσουν τις αίθουσες διδασκαλίας. Την ίδια ώρα ο εργαστηριακός εξοπλισμός της σχολής, για τον οποίο δαπανήθηκαν  εκατομμύρια  ευρώ, σκουριάζει αχρησιμοποίητος, ενώ υποδομές του συγκροτήματος παραμένουν εγκαταλειμμένες.

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού εκπαιδεύουν τα στελέχη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και φέρνει πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμα στις πρωτοφανείς συνθήκες της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος. Είναι πρωτοφανής η απαξίωση, που επιδεικνύει η πολιτεία τόσο για το έργο που επιτελεί η Σχολή όσο και για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους φοιτητές.  Εκτός από τις παλινωδίες της διαρκούς μεταφοράς  της Σχολής σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, επειδή οι αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, οι φοιτητές  έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος μετακίνησης, καθώς δεν δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο και δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο), όπως οι υπόλοιποι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας έχει φθάσει σε λειτουργικό αδιέξοδο και η άμεση παρέμβαση για την επίλυση των θεμάτων είναι επιβεβλημένη.

 

Ως εκ τούτων ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:

 

1.     Ποια είναι η πραγματική κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας σήμερα; Υπάρχει γνωμάτευση που να αποδεικνύει ότι τα κτίρια είναι στατικά επαρκή και κατάλληλη προς χρήση;

2.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για άμεση αποκατάσταση των κτιρίων, όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα; Ποιος φορέας και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της σχολής και η απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στον εργαστηριακό εξοπλισμό στο σύνολό του;

3.     Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Ακαδημίας όσον αφορά το κόστος μετακίνησής τους καθώς δεν δικαιούνται μειωμένου εισιτηρίου και δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο), όπως όλοι οι φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

 

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

 

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.