ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Π. Τόμσεν: «Σπάστε τώρα το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο»!

Ξεκάθαρο μήνυμα για σάρωμα στο Δημόσιο στέλνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής«.
Χαρακτηρίζει «πολύ αναποτελεσματικό μεγάλο μέρος του Δημοσίου» και ταμπού την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλοντας το πολιτικό σύστημα για τη στάση του.

«Μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μία χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους μορφωμένους ανθρώπους”, λέει χαρακτηριστικά.
Τάσσεται εναντίον των νέων οριζόντιων μέτρων, αλλά αναφέρεται στην ανάγκη λήψης «στοχευμένων μέτρων» για την περίοδο 2014 – 16 -ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου… Θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 – 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αποδίδει εύσημα στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά προσθέτει ότι δεν αρκεί και χρειάζεται περαιτέρω περιορισμός της σπατάλης.
Επίσης, επιμένει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών για τους έχοντες που εκμεταλλεύονται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να μην πληρώσουν και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με επιχείρημα τους υψηλούς δείκτες ανεργίας.
Ο κ. Τόμσεν αποδίδει την καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα στον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό περίπλοκων ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν, στα οποία περιλαμβάνεται και ο νέος φόρος για τα ακίνητα.
Ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ ζητά επίσης από την Ευρωζώνη να τιμήσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο«.
Αναφερόμενος στην αντιδημοφιλία της τρόικας στην Ελλάδα, λέει οι άνθρωποι έχουν κουραστεί και χάνουν την υπομονή τους με το πρόγραμμα, και είναι αναμενόμενο να επιρρίπτουν τη ευθύνη στο πρόγραμμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι δύσκολες προσαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν αναγκαίες για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Τονίζει επίσης πως «βλέπουμε σαφή σημάδια υποχώρησης της ύφεσης», αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. «Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πληγεί αν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων«.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.