ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Αν στην καθημερινότητά σου αγανακτείς με τη διαπλοκή που εντοπίζεις παντού γύρω σου, τότε σίγουρα θα έχεις συνειδητοποιήσει πως διαπλοκή και διαφθορά συνάδουν, είναι καταστάσεις ανάλογες και όσο αυξάνεται η μία τόσο αυξάνεται και η άλλη.
Το γεγονός ότι η διαφθορά είναι αναπόφευκτο επακόλουθο της διαπλοκής είναι προφανές, αφού η διαφθορά εντοπίζεται στον γιατρό που παίρνει «φακελάκι» για να σε θεραπεύσει, στον δικηγόρο που για να κερδίσει τον επιούσιο αθωώνει τον βιαστή, τον φονιά, τον


παιδεραστή, στον ιερέα που χρηματίζεται για να διαβάσει τρισάγιο, στον αστυνομικό που τις ελεύθερες ώρες του εργάζεται ως μπράβος για να συμπληρώσει το εισόδημά του, στον διορισμένο εκπαιδευτικό που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα γιατί η πολιτεία του μειώνει συνεχώς τον μισθό του…
Θέλεις και άλλα παραδείγματα; Μα, τι να σου πω; Δεν τα βλέπεις; Ακόμα και ο φούρναρης εμπλέκεται σε μια κατώτερη βαθμίδα της πυραμίδας της διαφθοράς, όταν αντί για αλεύρι σου πουλά ψωμί φτιαγμένο από φουσκωτικά, από μαγιά, ψωμί «πλαστικό».
Άρα τι περιμένεις όταν και τα κατώτερα ακόμη στρώματα της σύγχρονης κοινωνίας έχουν ως γνώμονα το κέρδος και δεν διστάζουν να σε κοροϊδέψουν ώστε να το πετύχουν;
Αλλά το καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς αυτή η νοοτροπία της διαφθοράς και της ανοχής της όλης σκάρτης κατάστασης απλώνει τα πλοκάμια της παντού και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Ποιοι άραγε είναι αυτοί που τη συντηρούν και την εξαπλώνουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου;
Αν λάβουμε υπόψη μας τη σοφή ρήση του ελληνικού λαού πως «από το κεφάλι βρομάει το ψάρι», σίγουρα θα κατανοήσουμε πως για να μετατρέπονται ασύστολα σε διαπλεκόμενους οι σύγχρονοι επαγγελματίες, τους το επιτρέπει η ιεράρχηση του πύργου της διαπλοκής, ενός πύργου μιας καινούριας Βαβέλ στον οποίο έχουν μπερδευτεί όχι γλώσσες λαών αλλά βασικές ηθικές έννοιες.
Και ποιος άλλωστε βρίσκεται στην κορυφή της προαναφερόμενης πυραμίδας εκτός από τους πολιτικούς, οι οποίοι συντηρούν το προαναφερόμενο σύστημα απλά γιατί τους βολεύει; Και γιατί να μην τους βολεύει άλλωστε, αφού σε αυτήν τη δοσοληψία διαφθοράς και σε αυτήν την προσπάθεια εξαπάτησης του ενός από τον άλλο στηρίζουν την εξουσία τους, στρέφουν τη μία κοινωνική τάξη έναντι της άλλης και έτσι διαιρώντας τον λαό σε στρατόπεδα μπορούν να τον διοικούν καλύτερα; Αυτή βέβαια δεν είναι καινούρια στρατηγική, αλλά σίγουρα είναι αποτελεσματικότατη.
Γιατί αποτελεσματικότατη; Μα, γιατί πανεύκολα εχθρεύεσαι τον γιατρό που αν δεν του δώσεις ένα «δωράκι» -το οποίο θα πρέπει κιόλας να επιμείνεις για να το πάρει, αφού αυτός είναι δήθεν υπεράνω και δεν το θέλει- δεν θα σε βάλει ποτέ σε σειρά προτεραιότητας, ενώ με κάποια ευρώ –φυσικά όχι λίγα- ο αξονικός τομογράφος που ως τώρα ήταν χαλασμένος αρχίζει να λειτουργεί.
Τι να πεις; Φαίνεται πως τα καινούρια μηχανήματα λαδώνονται με χρήματα και όχι με λάδι! Αλλά και πάλι απλά τον εχθρεύεσαι και τον κατηγορείς γιατί δεν είναι πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη χωρίς όμως να αναρωτηθείς αν τα χρήματα που του δίνει η πολιτεία, η δήθεν δίκαια οργανωμένη κοινωνία, το δήθεν δίκαιο κράτος πρόνοιας, ανταποκρίνονται στις σπουδές του. Ούτε νομίζω να νιώθεις τύψεις για τη δική σου κίνηση χρηματισμού, η οποία πιθανόν να έθεσε κάποιον άλλον ασθενή στο περιθώριο ώστε να σωθεί ο συγγενής σου, ο δικός σου άνθρωπος. Έτσι δεν είναι;
Κατηγορείς επίσης τον αστυνομικό ότι εξάπτεται και δεν φέρεται με σεβασμό στον πολίτη. Ωραία, ωραία έχεις δίκιο και κανείς δεν στο αμφισβητεί! Πριν όμως ταχθείς εναντίον του, σκέψου πως ίσως και αυτός θα ήθελε να είναι από τη μεριά σου, να φωνάξει, να διεκδικήσει και όχι να λειτουργεί ως πληρωμένος τραμπούκος γιατί έτσι τον θέλει το σύστημα ώστε το ίδιο να αυτοπροστατεύεται. Σκέψου πως και αυτός είναι ένα πιόνι που απλά το χρησιμοποιούν σε μια καλά οργανωμένη σκακιέρα διαπλοκής, είναι ένας δούλος, ένας σύγχρονος ραβδούχος, που δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί την επόμενη στιγμή που θα σηκώσει κεφάλι θα βρεθεί άνεργος με μία οικογένεια πίσω του που δεν θα μπορεί πια να συντηρεί. Αυτό είναι το σύστημα δημοκρατίας και κυρίως ελευθερίας της έκφρασης! Και σε αυτήν όμως την περίπτωση δεν νομίζω να αναρωτιέσαι τι θα έκανες εσύ, αν ήσουν στη θέση του. Μήπως τα ίδια και χειρότερα;
Κατηγορείς τον εκπαιδευτικό πως τα παίρνει από παντού χωρίς να προσφέρει έργο. Λες να είναι έτσι τα πράγματα; Πιστεύεις ακόμα πως η πολιτεία τον πληρώνει χωρίς καθημερινά να τον ξεζουμίζει; Μα, τότε πρέπει να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα με αφέλεια ή με ρομαντισμό!
Αφού πρώτα τον επιμορφώσει δωρεάν -όπως η ίδια λέει- του δίνει μια θεσούλα στην οποία για να παραμείνει πρέπει να συνεχίσει να επιμορφώνεται πληρώνοντας. Χρήματα που ήδη ο ίδιος ο εκπαιδευτικός έχει ξοδέψει στο όνομα της διά βίου μάθησης, απλά τώρα τα παίρνει πίσω -αν βέβαια καταφέρει να τα κάνει απόσβεση και δεν διοριστεί στα σαράντα του!
Αλλά είναι και οι φωνές, οι ιδιαιτερότητες, οι παραξενιές, οι αταξίες και οι παραβατικές συμπεριφορές του κάθε παιδιού που τον τρελαίνουν. Εσύ στο σπίτι έχεις ένα ή δύο δικά σου παιδιά και δεν τα αντέχεις, άρα πώς ζητάς από τον εκπαιδευτικό να αντέχει καθημερινά δεκάδες παιδιά και να είναι άψογος, γιατί ψεγάδι θεωρείς την παράλληλη εργασία σε φροντιστήριο ή σε κατ’οίκον παραδόσεις μαθημάτων. Εσύ όμως το συντηρείς και αυτό, αφού πληρώνεις χιλιάδες ευρώ για τη μόρφωση του παιδιού σου!
Βλέπεις λοιπόν πως η διαπλοκή και η διαφθορά βρίσκονται παντού γύρω μας και προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις στηλιτεύσουμε. Πότε όμως θα μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε; Μα, όταν αποφασίσουμε όλοι μας -και κυρίως οι πολιτικοί άρχοντες- να θέσουμε τα ίδια συμφέροντα μας στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος, να πάψουμε τις λαμογιές, να είμαστε ενωμένοι έναντι των αρχόντων, να διεκδικήσουμε το δίκαιο των όποιων εργαζομένων και να μη δηλητηριάζουμε τις ψυχές της νέας γενιάς με πολιτικές προπαγάνδες και οδηγίες εκμάθησης της διαφθοράς. Πρέπει επιτέλους η ανοχή της διαπλοκής και η συνακόλουθη ανοχή της διαφθοράς να παταχθεί και μπορεί να παταχθεί μόνο από τον λαό…από εσένα!   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.