ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Λύση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποσπασθούν και θα επανατοποθετηθούν στο σημείο όπου αναβρέθηκαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Μετρό της πόλης. Αυτή είναι η απόφαση που ελήφθη μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και των αρχών της πόλης και η οποία θα συμβάλει στην απεμπλοκή των έργων και την πορεία της υλοποίησης του έργου.
Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» .
Η λύση που συμφωνήθηκε – σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού – περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Κοινή συνισταμένη όλων όσων μετείχαν στη σύσκεψη είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
- Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου.
- Εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου.
- Η νέα τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
- Είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η νέα πρόταση, καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη αφού ευχαρίστησε όλους όσι συνέβαλαν στη λύση τόνισε:.
«Η λύση είναι : οι αρχαιότητες οι οποίες έχουν βρεθεί θα αποσπαστούν από το σημείο αυτό για να προχωρήσει το έργο, θα φυλαχθούν, θα προστατευθούν και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν.
Έτσι επιτυγχάνουμε να προχωρήσει το έργο του μετρό, να απεμπλακεί από τα προβλήματα που προέκυψαν και αφορούσαν ακριβώς την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πόλης που αφορά ακριβώς αυτό τον αστικό βυζαντινό οικισμό.
Θεωρούμε ευνόητο ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από την αίτηση ακύρωσης, την οποία έχει υποβάλλει.
Αυτά από την πλευρά μας. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους όσους συνέβαλαν στο να βρούμε αυτή τη λύση, γιατί είναι μία λύση που απεμπλέκει την διαδικασία κατασκευής του μετρό από τα προβλήματα που είχαν προκύψει και αφορούσαν την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, των βυζαντινών αρχαιοτήτων και ταυτόχρονα αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα, προστατεύει τις αρχαιότητες, τις αναδεικνύει και κυρίως μετά την απόσπαση, μόλις τελειώσει το έργο, τις επανατοποθετεί στο σημείο ακριβώς που βρίσκονταν, κάτω από τη σημερινή πόλη μια άλλη πόλη, βυζαντινή, αναδεικνύοντας τα τμήματα της πόλης αυτής»
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επίσης τόνισε: «Βρέθηκε μία λύση η οποία ικανοποιεί και την ανάδειξη της πόλης κάτω από την πόλη αλλά και την απελευθέρωση του έργου από τα προβλήματα που δημιουργούνται καμία φορά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, όπου ψάχνεις σε άγνωστο τοπίο και δεν ξέρεις τί θα βρεθεί από κάτω»
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις γιατί από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης .
«Δεν ασπαστήκαμε, ούτε υιοθετήσαμε ακραίες φωνές που έλεγαν ότι τα αρχαία πρέπει να φύγουν και να τοποθετηθούν εκτός Θεσσαλονίκης και μάλιστα μακριά από το σημείο στο οποίο βρέθηκαν. Ούτε όμως και τις φωνές εκείνες που έλεγαν ότι θα πρέπει τα αρχαία να παραμείνουν εκεί και το μετρό να καθυστερήσει πάρα πολύ και να μετακινηθεί η στάση Βενιζέλου σε άλλο σημείο.
Σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι για την πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού, τον οποίο και συγχαίρουμε, αλλά και της κυρίας Μενδώνη. Βρισκόμαστε πια ενώπιον της λύσης, μία λύση που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο και μεγαλύτερο σταθμό – μουσείο της Ευρώπης και ενδεχομένως και του κόσμου. Οι αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο σημείο, είναι σημαντικότερες ιστορικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.