ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αδήριτη ανάγκη η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς


 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


        Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
τον Υπουργό Οικονομικών
τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Κύριοι Υπουργοί,
πρόσφατες αναφορές σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα της ελλιπούς προστασίας των μνημείων της πολιτιστικής
μας κληρονομιάς, θέμα που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά την κλοπή των αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Ολυμπίας.

 Οι περικοπές στη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση των μουσείων και των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών έχουν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της φύλαξης και προστασίας των αρχαιοτήτων στη χώρα μας, ενώ, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αρχαιοκαπηλίας κατά 30%!

 Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν απαράδεκτη εικόνα και δυσφημούν την χώρα, εγείροντας θέματα ασφάλειας των αρχαιοτήτων, που αποτελούν την ανεκτίμητη περιουσία του ελληνικού λαού.

 Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και υποχρέωσή μας έναντι των επόμενων γενεών. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της, διαφορετικά θα μετατραπεί σε ηθικό αυτουργό των εγκλημάτων κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Έχοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος και την αδήριτη ανάγκη προστασίας του πολιτισμού μας, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

 
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε την προστασία τόσο των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όσο και των αρχαιολογικών εκθεμάτων των μουσείων από ενδεχόμενες εγκληματικές απόπειρες;

 2. Προτίθεστε να καλύψετε τις απαραίτητες κενές θέσεις προσωπικού για την καλή λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και με ποια διαδικασία;

 3. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης της αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας; Παρακαλώ, όπως παραθέσετε συγκεκριμένες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.