ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αθήνα-σκουπίδια: Μερική λύση μέσω Ελαιώνα

Με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους, την εξοικονόμηση πόρων και σημαντική ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), κ. Γιάννης Σγουρός , και ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα.



Ο κ. Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε ότι «οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης διαμορφώνουν ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, προωθώντας έργα και δράσεις που έμειναν στο χρονοντούλαπο εξαιτίας της αδυναμίας πολλών να αναμετρηθούν με γραφειοκρατικές, μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές αγκυλώσεις».

«Είναι ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν εξασφαλισθεί από τον δήμο και προς αυτή την κατεύθυνση έχει βοηθήσει αποφασιστικά και η περιφέρεια Αττικής, ενώ για το έργο υπάρχει συναίνεση μεταξύ των γειτονικών δήμων» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Υπογράμμισε ότι μετά από μια δεκαετία «είναι το πρώτο έργο μακράς πνοής με το όποιο αρχίζει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας και αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιώργος Καμίνης στην συνεργασία των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας ότι «για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα υπογράφονται συμβάσεις για την υλοποίηση έργων μέσα από κοινοτικούς πόρους».

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, κ. Ανδρέας Βαρελάς και η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κυρία Άννα Παπαδημητρίου.

Περισσότερα σκουπίδια, λιγότερα δρομολόγια

Μετά την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης, τα απορριμματοφόρα δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά στον Ελαιώνα, απ´ όπου θα ξεκινούν μεγαλύτερα οχήματα, τα οποία θα μεταφέρουν στον τελικό προορισμό, σε συμπιεσμένη μορφή, μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών, με λιγότερα δρομολόγια.

Ο σταθμός μεταφόρτωσης προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής και η απόφαση για την κατασκευή του είχε εγκριθεί ομόφωνα στις 29 Απριλίου 2013, από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου.

Ο δήμος Αθηναίων θα αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα13,8 εκ.ευρώ, ενώ ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ.

Η κατασκευή του Σ.Μ.Α. θα γίνει σύμφωνα με τους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους, που προκύπτουν από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία και με δημοπράτηση ανοιχτού διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο Σ.Μ.Α. θα εξυπηρετεί τους δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω. Σε έκτακτες περιπτώσεις, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα εξυπηρετεί και απορριμματοφόρα των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και Μοσχάτου  – Ταύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.