ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβαλλαρίου κ. Γιώργος Παρατσουκίδης στο ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄.




Συνέντευξη 
στον Δημήτρη Καβαρλή

Επόμενη στάση της εφημερίδας ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄, η Τοπική Κοινότητα Καβαλλαρίου. Το ΄΄ Βήμα των Αιρετών΄΄ συνεχίζει το οδοιπορικό του στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά, φιλοξενώντας αυτή τη φορά τον Πρόεδρο της ομώνυμης Κοινότητας κ. Γεώργιο Παρατσουκίδη, σε μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων  του Καβαλλαρίου.

Ο κ. Παρατσουκίδης είναι ελεύθερος επαγγελματίας που επιχειρεί και διαμένει μόνιμα στο Καβαλλάρι. Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικότητας συμβάλλει θετικά στην οικονομία και στην ανάπτυξη της περιοχής που εξελίσσεται. Παράλληλα με τη συμβολή του στην τοπική οικονομία, δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο παρελθόν αναπτύσσοντας και πολιτιστική δράση μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβαλλαρίου. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2002 επιχείρησε να ενασχοληθεί για πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία πήρε το εισιτήριο τη δεύτερη φορά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010 κατά την οποία οι συγχωριανοί του τον επέλεξαν να διαχειριστεί  τα ΄΄Καλλικρατικά΄΄ ζητήματα του Καβαλλαρίου, στο διευρυμένο πλέον Δήμο Λαγκαδά.

΄΄Είσαστε πια πρωταθλητές΄΄ κατά το ομώνυμο τραγούδι κ. Παρατσουκίδη, μια και στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές εκτοπίσατε ένα θεσμό, τον επί 4 τετραετίες πρώην Πρόεδρο του Καβαλλαρίου κ. Χρήστο Μητσόπουλο?

Εάν εννοείτε τον ΄΄Αρη Καβαλλαρίου΄΄, Ναι κ. Καβαρλή, ΄΄Είμαστε  πια Πρωταθλητές΄΄. Είναι γεγονός ότι η ομάδα μας ύστερα από μία πολύ επιτυχημένη σεζόν, κατακτώντας το Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Μ,  από φέτος  θα φιγουράρει στα σαλόνια της Α1.

Επειδή ουδέποτε στη ζωή μου υπήρξα αγνώμων και σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξώ ούτε και πρόκειται ποτέ να διεκδικήσω τον τίτλο του πρωταγωνιστή που τα καταφέρνει όλα μόνος του, οφείλω  να σας πω ότι ο κ. Μητσόπουλος μετά από 16 συνεχή χρόνια στο τιμόνι της Τοπικής Κοινότητας Καβαλλαρίου θεωρώ ότι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο τόσο στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα όσο και στην ιστορία του χωριού. Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το Καβαλλάρι σήμερα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα του. Εγώ από το 2011 που με εμπιστεύθηκαν οι συγχωριανοί μου καλούμαι πλέον να συνεχίσω αυτό το έργο, μέσα από τη δική μου θεώρηση των πραγμάτων και τη δική μου οπτική γωνία προσθέτοντας, όπως άλλωστε και όλοι οι συγχωριανοί μου, το δικό μου λιθαράκι για το καλό του Καβαλλαρίου.

Για την Τοπική Κοινότητα Καβαλλαρίου δεν υπάρχουν πρωταθλητές, δεν υπάρχουν κατηγορίες και φυσικά δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο μία κατηγορία και χωράει όλους τους ΄΄Καβαλλαριώτες΄΄, μόνιμους κάτοικους και μη. Η κατηγορία αυτών που επιθυμούν, προσπαθούν και θέλουν να πάει το χωριό τους μπροστά.

Αναφερθήκατε στη ΄΄δική σας θεώρηση΄΄ και ΄΄οπτική γωνία΄΄ των πραγμάτων. Θα μπορούσατε να μας αναλύσετε λίγο περισσότερο τη φιλοσοφία σας?

Οι φιλοσοφικές ρήσεις είναι συνήθως απλές. Μίλησα προηγουμένως για μια και μόνο κατηγορία. Τώρα θα σας μιλήσω για ένα ενιαίο στόχο, σκοπό, μέλημα  ή για μια ενιαία επιδίωξη, προοπτική, συνισταμένη πέστε την όπως εσείς θέλετε ανεξάρτητα από κόμματα, χρώματα και αρώματα. ΤΟ ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ. Όλες μας οι προσπάθειες εκεί θα πρέπει να επικεντρώνονται και εκείνο θα πρέπει να έχουν ως αντικειμενικό σκοπό.

Βέβαια η δική μου οπτική γωνία  πιστεύει ότι δεν φτάνει μόνο ο Δήμος να είναι κοντά στο χωριό, είναι βέβαια και αυτό στις υποχρεώσεις του, αλλά κοντύτερα στο χωριό πρωτίστως πρέπει να είναι ο Δημότης, δηλαδή ο Καβαλλαριώτης. Δεν μπορεί  να πετάμε εμείς τα σκουπίδια μας όπου βρούμε και μετά να κατηγορούμε τον Δήμο Λαγκαδά ότι δεν φροντίζει για την καθαριότητα. Όταν τα χωριά μας ήταν μόνο στην αρμοδιότητα της Τοπικής Κοινότητας, δεν περιμέναμε από τον Πρόεδρο για παράδειγμα να μας ασπρίσει τα κράσπεδα, αυτό ήταν κάτι το αυτονόητο που γινόταν από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας για την καθαριότητα και ομορφιά του σπιτιού μας και κατ΄ επέκταση του χωριού μας.

Επίσης, όλοι μας θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στα κοινά δρώμενα του χωριού. Αυτή τη στιγμή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβαλλαρίου έχει 80 ενεργά μέλη, διαθέτει δύο χορευτικά τμήματα, των κυριών και το παιδικό τμήμα, που χορεύουνε χορούς από την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τα νησιά μας, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα και χορωδία που συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο η συμμετοχή των εθελοντών ατονήσει, δεν προστεθούν νέοι υποστηρικτές της παράδοσης και δεν αγκαλιασθεί η προσπάθεια από όλους εμάς, θα μας φταίει κανείς για την απουσία και τη διαγραφή της πολιτιστικής μας υπόστασης και κληρονομιάς?

Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας από εμάς τόσο να συμμετέχει στα τοπικά και πολιτιστικά δρώμενα του Καβαλλαρίου όσο και να ΄΄υιοθετήσει΄΄ τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού του και, τους κοινόχρηστους χώρους της γειτονιάς μας  και του χωριού μας, γιατί εμείς και τα παιδιά μας ζούμε και κινούμαστε σ΄ αυτούς. Παίρνοντας στα χέρια μας την καθημερινότητά μας, αφενός διευκολύνουμε τον Δήμο από υποχρεώσεις που εμείς οι ίδιοι τις επιβαρυνόμαστε, αφετέρου ισχυροποιούμε τη φωνή μας για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα και σοβαρότερα έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Κύριε Πρόεδρε, η πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε πρόσφατα μετά από αιώνες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ανέδειξε σε όλους μας την ιστορική σπουδαιότητα που έχει το Καβαλλάρι. Θα θέλατε να μας την περιγράψετε συνοπτικά?

Το Καβαλλάρι είναι χωριό του Δήμου Λαγκαδά. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 6 χιλιόμετρα νότια του Λαγκαδά, στην πεδιάδα της Μυγδονίας κοντά στη λίμνη Κορώνεια.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα χωριού της Μακεδονικής επαρχίας και βρίσκεται χτισμένο σε οικισμό που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Χωρίζεται σε δύο συνοικίες, από το ρέμα Καρυπίτσας που χύνεται στην Κορώνεια. Τη νότια ή Άνω Καβαλλάρι και τη βόρεια ή Κάτω Καβαλλάρι.  Το όνομά του λέγεται ότι το έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν στην προσπάθεια του να φτάσει σε πηγή με ιαματικό νερό, δεν κατάφερε να πάει πεζός λόγω του δύσβατου μέρους παρά μόνο καβάλα στο άλογο. Το χωριό υφίσταται ως οικισμός από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης στους Μακεδόνες κατοίκους προστέθηκαν και πρόσφυγες Από το 1917 υπήρχε και τρενάκι που  ξεκινούσε έξω από το χωριό και διέσχιζε τον κάμπο καταλήγοντας στον Σταυρό.

Λίγο έξω από το Καβαλλάρι, στη θέση Στάνοβο υπάρχουν  αρχαίοι Μακεδονικοί τάφοι καθώς και ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου. Κατά την ανασκαφή ήρθαν στο φως ταφές και άλλα αξιόλογα ευρήματα που επιβεβαιώνουν αρχαιότερες φάσεις που ανάγονται έως και πέραν του 11ου αιώνα.  Φέτος στις 23 Απριλίου, όπως πολύ σωστά προαναφέρατε, ημέρα εορτής και του ομώνυμου Αγίου, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού μας  Ναού από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη ο οποίος τόνισε ότι, ο Δήμος αλλά και ολόκληρη η Επαρχία Λαγκαδά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης διαθέτει πλέον ένα πολύ σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο έτοιμο για κάθε λειτουργική χρήση, η σπουδαιότητα του οποίου το καθιστά λαμπρό προσκύνημα.

Πως θα περιγράφατε τη Διοικητική καθημερινότητα της Τοπικής Κοινότητας Καβαλλαρίου στους συνδημότες σας?

Το Καβαλλάρι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.875 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 1.500. Διαθέτει Δημοτική Υπάλληλο για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των κατοίκων, ενώ από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος μας έχει παραχωρήσει σφραγίδα και μας έχει εκχωρήσει δικαίωμα υπογραφής για την άμεση, απρόσκοπτη και καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Υπάρχει γιατρός σε καθημερινή βάση στο χωριό που εξυπηρετεί τις όποιες υγειονομικές ανάγκες  των Δημοτών. Τα Δημοτικά κτίρια καθαρίζονται σε εβδομαδιαία βάση, η αποκομιδή των σκουπιδιών  γίνεται δύο φορές την εβδομάδα ενώ μία φορά το δεκαπενθήμερο καθαρίζονται οι δρόμοι με το όχημα σκουπίσματος του Δήμου. Τέλος, η συγκοινωνία για τη μεταφορά των κατοίκων του Καβαλλαρίου από και προς Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά και τα χωριά του Δήμου Λαγκαδά είναι πολύ καλή και τακτική.


Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κοινότητά σας?

Έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται εργασίες ανακατασκευής και ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Άνω Καβαλλαρίου ενώ παράλληλα περιμένουμε τη δημοπράτηση για την ανακατασκευή του γεφυριού που έχουμε στο χωριό μας, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαγκαδά. Πρόκειται για ένα σωληνωτό γεφύρι που εξυπηρετεί τους αγρότες της περιοχής το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί σε τεχνικό γεφύρι, μέσα από το πρόγραμμα πρόληψης και καταστολής θεομηνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να προστατέψει τη γύρω περιοχή και τους κατοίκους της σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων από μια επικείμενη πλημμύρα.

Σταδιακά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων που υπάρχουν, ανακατασκευάζεται και το γήπεδο το Άρη Καβαλλαρίου που είναι παλιάς κατασκευής. Εδώ όμως θα πρέπει ο Δήμος να εντείνει τις προσπάθειές του και με δεδομένο την άνοδο της τοπικής ομάδας στην Α1 κατηγορία θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να παρουσιάσουμε ένα γήπεδο αντάξιο των δυνατοτήτων της ομάδας που θα προβάλλει την περιοχή του Λαγκαδά και θα διαφημίζει τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Η Διοικητική καθημερινότητα από ότι μας περιγράψατε εκτιμώ ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης και ποια άλλα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν για να βελτιωθεί ρεαλιστικά και η καθημερινότητα των κατοίκων του Καβαλλαρίου?

Κύριε Καβαρλή, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Διοικητικά θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε με την τοποθέτηση μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στο Καβαλλάρι οι οποίοι να είναι και κάτοικοι του χωριού, από τους εποχικούς που προσλαμβάνει ο Δήμος Λαγκαδά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε στο έπακρο χωρίς να χρονοτριβούμε σε άσκοπες μετακινήσεις. Επιπλέον το κτίριο της Τοπικής Κοινότητας δεν διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο, που θα μας εξασφαλίσει αμεσότερη και αποδοτικότερη επικοινωνία με την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά.

Όσον αφορά για τα ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καβαλλαρίου. Ένα θέμα που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των Δημοτών, που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα και που έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κ. Σταύρος Τερζάκης, είναι η αντικατάσταση του παλαιού κεντρικού αγωγού αμιάντου που υδροδοτεί το Καβαλλάρι.

Επείγουσα κρίνεται η συντήρηση, η αποκατάσταση και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας η οποία σε πολλά σημεία βρίσκεται χαμηλότερα των χωραφιών με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση και διέλευση των αγροτών.

Η υλοποίηση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση θυρίδων Ε.Λ.Τ.Α. στις  δύο κεντρικές πλατείες του Καβαλλαρίου θα βελτιώσει την καθημερινή πρόσβαση στην αλληλογραφία και θα συμβάλλει θετικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τέλος, ένα από τα διαρκή αιτήματα των συγχωριανών μου που  εντείνεται καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης και στο οποίο ο Δήμος Λαγκαδά θα πρέπει να εξετάσει και να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, είναι  η μείωση του τιμολογίου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. από 0,20€ σε 0,12€ /m3.


Η εκλογή σας στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, σας δημιούργησε προβλήματα στη σχέσεις και τη συνεργασία σας με την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου?

Στην πρώτη μας επαφή ως Δήμαρχος Λαγκαδά ο Γιάννης Αναστασιάδης μου είπε ΄΄θα πρέπει να με κερδίσεις και να σε κερδίσω΄΄, το οποίο ως επιχειρηματίας αλλά και ως ρεαλιστής θεωρώ ότι είναι μία πολύ ξεκάθαρη πολιτική και αντρίκια θέση και με γνώμονα  αυτήν λειτουργώ από την έναρξη της θητείας μου μέχρι σήμερα.

Η διαφορά μας έγκειται στο ότι οι συγχωριανοί μου με εμπιστεύθηκαν να διασφαλίζω τα συμφέροντα του Καβαλλαρίου ενώ τον Γιάννη Αναστασιάδη οι Δημότες τον επέλεξαν να συντονίζει και να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Λαγκαδά.

Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι το Καβαλλάρι, ενώ έχει μεγάλη συνεισφορά από τη Βιομηχανική Περιοχή στα Δημοτικά Τέλη, είναι αδικημένο και δεν απολαμβάνει έργα υποδομής ισάξιας ανταποδοτικότητα και πάνω σ΄ αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθώ για το επόμενο διάστημα. Φυσικά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να εκτιμάμε τη συνολική κατάσταση του Δήμου. Επειδή όμως ο Δήμαρχος Λαγκαδά μας προτρέπει να προτείνουμε, να ζητούμε και να διεκδικούμε θα ήθελα  να συνεργαστώ μαζί του για να σχεδιάσουμε και προωθήσουμε έργα υποδομής, μείζονος πιστεύω σημασίας για το Καβαλλάρι.

Ένα από αυτά αποτελεί η ανάπλαση της κεντρικής του εισόδου. Η είσοδος αυτή θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα διότι, ενώ το Καβαλλάρι υποδέχεται κυριολεκτικά τον επισκέπτη του Δήμου Λαγκαδά είναι εξαφανισμένο μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή του.

Ήδη ο Γιάννης Αναστασιάδης με δική του πρωτοβουλία, για την οποία θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημόσια,  δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει για το Καβαλλάρι το αμέσως προσεχές διάστημα,  έργα τακτοποίησης και περιποίησης των εισόδων του χωριού. Τα έργα αυτά θα περιλαμβάνουν κρασπεδώσεις, πλακοστρώσεις καθώς και  έργα συντήρησης και βελτίωσης του ηλεκτροφωτισμού.

Επιπροσθέτως, σε δεύτερο χρόνο  θα πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού και να δρομολογήσουμε ένα μεγαλύτερο σε έκταση έργο που θα αφορά στη  διάνοιξη – διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου από τα φανάρια μέχρι την είσοδο του χωριού προβλέποντας ταυτόχρονα τη δημιουργία πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων που θα επιτρέπουν και θα διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση πεζών και ποδηλατιστών,  Δημοτών  και επισκεπτών, από τα εμπορικά κέντρα προς το Καβαλλάρι και αντίστροφα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και εσάς προσωπικά κ. Καβαρλή για το βήμα που μου δώσατε, τόσο να παρουσιάσω το Καβαλλάρι στους Δημότες και στους επισκέπτες του Δήμου Λαγκαδά, όσο για να αποτυπώσω και να προωθήσω για επίλυση  τα προβλήματα των συγχωριανών μου που θα τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.