ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τρικομματική task force, «καπέλο» στο «φευγάτο» Μανιτάκη


Νέα δομή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλαγές προσώπων στη διοικητική ιεραρχία και αλλά και «κεντρική καθοδήγηση» έχει αποφασίσει η κυβέρνηση είτε παραμείνει είτε αποχωρήσει ο Α. Μανιτάκης.


Το ότι το στοίχημα στο δημόσιο απαιτεί «κεντρική καθοδήγηση»,  έχει συμφωνηθεί ήδη στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βενιζέλος και Κουβέλης (ο δεύτερος με περισσότερες επιφυλάξεις, οι οποίες ωστόσο, μετά το επεισόδιο Μανιτάκη – Ρουπακιώτη τείνουν να αρθούν ολοκληρωτικά) συμφώνησαν, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στη δημιουργία της, υπό τον κ. Σταμάτη, κυβερνητικής ομάδας κρούσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την απαίτηση του κ. Κουβέλη για παραμονή του κ. Μανιτάκη στη θέση του είχε βρεθεί η χρυσή τομή. Η δημιουργία της θέσης αναπληρωτή υπουργού την οποία θα καταλάμβανε ο κ. Βολουδάκης και ο οποίος σε συνεργασία με την κυβερνητική ομάδα κρούσης, θα αναλάμβανε να τρέξει τα τεχνικά στοιχεία του προγράμματος στα  οποία ο κ. Μανιτάκης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, δεν δείχνει ιδιαίτερη έφεση.

Το σχήμα αυτό, συμπληρωμένο και από άλλες αλλαγές στο υπουργείο, θα αναλάμβανε να τρέξει το καθοριστικό για την κυβέρνηση στοίχημα.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο σχεδιασμό αυτό. Δεν είναι όπως λέγεται άγνωστες οι βουλές του Μαξίμου. Άγνωστες είναι οι βουλές του κ. Μανιτάκη και κυρίως της ΔΗΜΑΡ που δεν θέλει να χρεωθεί, μέσω του υπουργού της, την καθυστέρηση της μεταρρύθμισης, που όπως λέγεται χαρακτηριστικά, « είναι η μόνη που όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά αφαιρεί βάρη από τον Έλληνα φορολογούμενο.»

Δημόσια Διοίκηση: Ο άλυτος γρίφος του ανασχηματισμού

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ του έντονα φημολογούμενου ανασχηματισμού και προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μ. Μαξίμου.

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά,  όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, γνωρίζουν ότι  μετά την σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας, το στοίχημα που θα κρίνει την πορεία της χώρας είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στο κράτος. Από την πορεία τους, αυτό έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, θα εξαρτηθεί η καταβολή των επόμενων δόσεων. Αιχμή του δόρατος της διοικητικής μεταρρύθμισης το πρόγραμμα της κινητικότητας και η απομάκρυνση από το δημόσιο 150 χιλιάδων υπαλλήλων, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Οι 15 χιλιάδες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι το τέλος  2014, εκ των οποίων 4000 έως το τέλος του έτους και απο αυτους  2 χιλιάδες αμέσως μετά το Πάσχα.

Το στοίχημα αυτό, έχει καθολική σημασία και ξεπερνά τις αρμοδιότητες ενός υπουργείου.  «Δεν θα κριθεί ο υπουργός για το στοίχημα. Θα κριθεί το μέλλον της χώρας.  Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε να πάρουμε. Το μαχαίρι στο κράτος είναι μονόδρομος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης νοιώθει την ανάσα του υπουργού Επικρατείας. Ο Δ. Σταμάτης είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Μανιτάκη και τους συνεργάτες του για τα «τεχνικά θέματα» που αφορούν το σχέδιο εξόδου από το δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων. Η εμπλοκή του κ. Σταμάτη που αμέσως μετά τον ανασχηματισμό περιμένει τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να συγκροτήσουν την κυβερνητική ομάδα κρούσης για την μεταρρύθμιση στο δημόσιο, κρίθηκε απαραίτητη για ένα ακόμη λόγο.

Στο πρόγραμμα κινητικότητας , όπως εκτιμούν πηγές που είναι σε θέση να έχουν εικόνα της εξέλιξης του, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα «είναι μηδέν εις το πηλίκο». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί με «βάση τη αφετηρία που ξεκινάμε είναι δύσκολο να επιτευχθούν». Αυτό εξηγεί και τη βιασύνη του κ. Μανιτάκη να φέρει τη διάταξη που αποκεφάλιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 10 χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους όλη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.