ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αιγιάλεια


Περιβαλλοντικό έγκλημα αποκάλυψε η διάβρωση των ακτών στα Βαλιμίτικα Αιγίου, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αιγιάλειας, φέρνοντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα με τις παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και με βάση τα όσα καταγγέλλει ο  περιφερειακός σύμβουλος , Κώστας Παπακωνσταντίνου, οι πρόσφατοι ισχυροί νοτιάδες, οι οποίοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραλίας, αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και νοσοκομειακών αποβλήτων που είχαν θαφτεί και σκεπαστεί δίπλα στη θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Σελινούντα. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ορμή της θάλασσας ήταν αυτή που αποκάλυψε την άκρη του σκουπιδότοπου και σκόρπισε τα σκουπίδια προς την παραλία των Βαλιμιτίκων.

Οπως εκτιμά ο περιφερειακός σύμβουλος, τα σκουπίδια πρέπει να θάφτηκαν με απόλυτη μυστικότητα κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία.  Οπως ανέφερε τα μπάζα που υπήρχαν στον κρυφό σκουπιδότοπο είναι πιθανόν να προέρχονται από κτίσματα που γκρεμίστηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου τον Ιούνιο του 1995.

Το πρόβλημα ακουμπά το ευαίσθητο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών στην Πελοπόννησο. Νόμιμοι ΧΥΤΑ υπάρχουν μόλις τρεις. Στην Ερμιονίδα, στην Πύλο και στους Μολάους έχουν εγκατασταθεί 3 «δεματοποιητές» απορριμμάτων. Οι δύο τελευταίοι δεν λειτουργούν (στα Δίδυμα Ερμιονίδας έχουν συσσωρευτεί 30.000 τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών και στην Πύλο 15.000). Πού πηγαίνουν λοιπόν τα σκουπίδια; Στην πράξη, οι περισσότεροι δήμοι εξακολουθούν να τα στέλνουν στις χωματερές ή να ανοίγουν νέες.

Άμεσος καθαρισμός

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος προχωρά στον άμεσο καθαρισμό της παραλιακής περιοχής Βαλιμίτικα Αιγίου θα προχωρήσει ο δήμος Αιγιαλείας από τα απορρίμματα που «ξέθαψαν» οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε  τα τελευταία 10 χρόνια τα απορρίμματα του δήμου μεταφέρονται εκτός Αιγιαλείας και μάλιστα δαπανώνται αρκετά χρήματα για αυτό τον σκοπό, που φθάνουν τα δύο εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οσον αφορά το ζήτημα με τον σκουπιδότοπο, επιβεβαίωσε ότι πιθανόν άγνωστοι είχαν θάψει τα απορρίμματα παράνομα πριν από χρόνια και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα φροντίσει για τον καθαρισμό της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.