ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Σημίτης: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κρίση, αλλά η Ευρώπη


Ευθύνες στην ΕΕ για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιρρίπτει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα, στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.



Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως οι απαρχές της κρίσης στην ευρωζώνη εντοπίζονται στα δομικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο στην πολιτική της Αθήνας.

«Λύση στην ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοθεί μόνο με μία “φυγή προς τα εμπρός”, επισημαίνει, «δηλαδή προς την οικοδόμηση μίας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και στενότερη πολιτική ενοποίηση».

Στο άρθρο του, ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνει μεταξύ άλλων και τη ρήτρα «μη διάσωσης», την πρόβλεψη δηλαδή πως μία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για το χρέος ενός άλλου μέλους.

«Η ίδια η πραγματικότητα πιέζει για αμοιβαία συνδρομή, η έκταση της οποίας δεν μπορεί να προβλέπει μόνο από νομικά κείμενα», σημειώνει ο κ. Σημίτης.

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός, οι ιδρυτές της νομισματικής ένωσης λανθασμένα πίστευαν πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα μείωναν από μόνα τους τη χρηματοδότηση κρατών της Ευρωζώνης που είχαν ήδη χρεωθεί υπερβολικά.

«Η εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα ήταν υπερβολικά μεγάλη», αναφέρει ο κ. Σημίτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.