ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ …..ΑΠΛΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ή ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ;

Ίσως η πένα μου θεωρηθεί ταπεινή, δίχως διάκοσμο από τίτλους και πτυχία, ίσως η μόρφωση και οι σπουδές μου είναι μέτριες, ίσως πάλι και ο τρόπος που σκέπτομαι ή προσπαθώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου με τη γραφή, θεωρηθούν απλοϊκά στην εποχή μας. Δεν μπορώ όμως να σιωπήσω, παρότι έχω χίλιους λόγους να το κάνω, απέναντι σε μια συγκεκριμένη τοπική «Ελίτ» που έχοντας βήμα και προβολή επιδίδεται στην προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, με τη «λογική» του νούφαρου.

Και όπως το νούφαρο λοιπόν επιπλέει στην καθαρή επιφάνεια του νερόλακκου απολαμβάνοντας ανέμελα ήλιο, φως και θαυμασμό, ενώ χιλιάδες μικροοργανισμοί συνωστίζονται στον πυθμένα, προκειμένου  να επιβιώσουν και να παράξουν οργανικές ύλες για να τραφεί το νούφαρο, έτσι και τα μέλη αυτής της «Ελίτ» έχοντας την τύχη ή την αξιοσύνη (έστω) να επιλύσουν έγκαιρα κάθε βιοποριστικό τους πρόβλημα, δεν θέλουν αλλαγές. Δεν επιθυμούν να αναδευτούν κάπως τα νερά, ώστε να ανέβουν κι άλλοι στην επιφάνεια. Κι όταν βρεθεί κάποιος να το κάνει, σπεύδουν να τον πολεμήσουν με ό,τι όπλο διαθέτουν και εν προκειμένω με την «όξινη» αιχμή της γραφίδας τους. Αίφνης,  «συνεντευξιαζόμενοι» ή αρθρογραφούντες, σαρκάζουν την πιθανότητα εγκατάστασης στο Λαγκαδά μιας Πανεπιστημιακής Σχολής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. λέγοντας πως θα γεμίσει ο Λαγκαδάς «καβαλίνες» (περιττώματα ζώων) . Αποκρύπτουν βέβαια το γεγονός, ότι θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάσα για την τοπική αγορά  με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που δεν χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο ώστε να γίνει αντιληπτό. Την  συγκεκριμένη «Ελίτ» όμως δεν την αφορούν τέτοια πράγματα, αφού θα υπάρξει υπερπληθυσμός . Δεν την θέλουν τέτοια φασαρία, δεν θα μπορούν να απολαύσουν ήρεμα τον απογευματινό τους περίπατο…
Άκουσαν λέει πως παραχωρήθηκε Δημοτική έκταση κοντά στα Λουτρά για να στεγαστεί ο Ιππικός Όμιλος Πυλαίας και σχολιάζουν μετά βδελυγμίας πως θα αναμειγνύονται οι μυρωδιές της «καβαλίνας» των αλόγων (πάλι οι καβαλίνες) με την ευωδία του καπουτσίνο που απολαμβάνουν στο αναψυκτήριο των Λουτρών. Το ότι πρόκειται για έναν ιστορικό Ιππικό Όμιλο με πανελλήνιες και παγκόσμιες συμμετοχές σε ιππικούς αγώνες, ότι θα μετονομαστεί αυτόματα σε «Ιππικό Όμιλο Λαγκαδά», ότι με δικούς του πόρους θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις και πίστες προπόνησης και αγώνων, ότι η σχετική σύμβαση θα προβλέπει πως όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι Δημότες του Δήμου Λαγκαδά, ότι ο προβλεπόμενος χώρος παραχώρησης θα είναι σε απόσταση 300 μέτρων από τον άξονα του δρόμου που οδηγεί στα Λουτρά, ότι πρόκειται για άλογα Ιπποδρόμου τα οποία εκτρέφονται και σταβλίζονται με ειδικές προδιαγραφές (οι σταβλικές εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Δέλτα ή την Κηφισιά δεν ενοχλούν κανέναν) μόνον εδώ στον Λαγκαδά  φοβόμαστε φαίνεται να μην αναδευτεί από τους καλπασμούς το αφρόγαλα του καπουτσίνο μας ή «τρομάξει» το ποδήλατο μας στη θέα κάποιου αλόγου και «σχίσουμε το καλσόν».
Επιτέλους κύριοι της «Ελίτ», πέρασαν οι εποχές που πιέζατε καταστάσεις με τα ανούσια επιχειρήματα σας, που επιβάλατε αποφάσεις με τη λογική κάποιων «υψηλών» φιλοσοφικών στοχασμών και στην ουσία τροχιοδρομούσατε κάθε απόπειρα εξέλιξης σ’ αυτόν τον τόπο. Για μας τους πολλούς, είναι η περίοδος των «ισχνών αγελάδων». Εάν δε το έχετε αντιληφθεί και δεν το έχετε αντιληφθεί προφανώς, αφού το μόνο που έχετε να προτείνετε είναι οι αναπαλαιώσεις κάποιων νεοκλασικών κτιρίων της πόλης του Λαγκαδά ή η δημιουργία χώρων περιπάτου και ανθέων, η δωρεάν στέγαση εκφραστών πολιτισμού κ.α για τα οποία, πιστέψτε το, προσωπικά με αφορούν, θα ήθελα κάποια στιγμή να γίνουν. Όμως όχι τώρα, όχι αυτήν την εποχή που οι συνδημότες μας αγωνιούν για την επιβίωση της επομένης των ίδιων και των παιδιών τους.
Κύριε Δήμαρχε μη τους ακούς, κάνε αυτό που υποσχέθηκες στους πολλούς, αυτό που καθημερινά αφουγκράζεσαι από την φωνή της πλειοψηφίας. Πάρε ένα «κόπανο»  από αυτούς που χρησιμοποιούσαν οι μάνες μας για να βάφουν τις φλοκάτες και ανάδευσε τα νερά της λίμνης με όλη σου τη δύναμη! Μη διστάσεις με την ορμητικότητα που σε διακρίνει να τσαλαβουτήσεις και ο ίδιος μέσα. Αρκεί να έλθουν τα πάνω κάτω κι ας λεκιαστούν και μερικά ανθοπέταλα από τα νούφαρα, δεν πειράζει. Συνέχισε όπως άρχισες με την βελτίωση των υποδομών μας. Βιολογικούς Σταθμούς σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Αποχετευτικά δίκτυα παντού. Καθαρό και πλούσιο πόσιμο νερό σε όλους τους οικισμούς μας. Αγροτική οδοποιία και στα πλέον δυσπρόσιτα χωράφια. Βοήθα τις παραγωγικές μας τάξεις, Αγρότες- Κτηνοτρόφους, Επαγγελματίες, δώσε κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, για οικονομική δραστηριότητα παντού και για όλους. Οι πολλοί που πίστεψαν σε σένα και όλοι αυτοί που σε πιστεύουν σήμερα, καταλαβαίνουν, συμμερίζονται και επικροτούν αυτά που κάνεις! Να είσαι σίγουρος πως θα σε δικαιώσουν και πάλι….

Δημήτρης Τσιροτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.