ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επίσημη πρώτη Βενιζέλου στο Eurogroup με δεσμεύσεις για την επίτευξη των στόχων

Την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετέφερε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκπροσωπεί για πρώτη φορά την Ελλάδα στο Eurogroup.«Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν επαφές με τον Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Βασικά θέματα στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και οι πτυχές του νέου προγράμματος βοήθειας.

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και αύριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση, o Γιούνκερ τόνισε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένεται συνολική συμφωνία, καθώς οι διαβουλεύσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως τις αρχές Ιουλίου μέρος μόνο της 5ης δόσης, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα υπέρ της Ελλάδας» εκτίμησε ο υπουργός.

«Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο ΔΝΤ και στην ΕΕ για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου» πρόσθεσε.

Συμβιβαστική πρόταση και «μήνυμα» Σόιμπλε

Συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα σκέφτεται να προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια ύψους έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Κατ' αυτό τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δις. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δισ. ευρώ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις κινήσεις της Αθήνας, επαναφέροντας την ανάγκη συναίνεσης.

πηγη:in
Μ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.