ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στις 3 Ιουλίου η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα διαπιστωθεί αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ζήτησε σήμερα διαβεβαιώσεις ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις πριν αποδεσμεύσει την επόμενη δόση του δανείου, ενώ η Γερμανία απηύθυνε έκκληση για συναίνεση της ελληνικής αντιπολίτευσης, θέτοντας ως προϋπόθεση του νέου πακέτου την ψήφιση νέων μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα φτάσει την Τρίτη στην Αθήνα εκ νέου αντιπροσωπεία της τρόικας, η οποία θα παραμείνει δύο μέρες με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι «η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Ο Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. 

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την ανάγκη προσαρμογής, ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος», δήλωσε ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία επί του νέου μνημονίου.

Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πρέπει να είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι σε καλό δρόμο και πως θα χρηματοδοτηθεί από την ευρωζώνη προτού δώσει την επόμενη δόση του δανείου στην Αθήνα. «Για μία επιτυχημένη αποτίμηση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει αποδέσμευση της νέας δόσης, χρειάζεται το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και ότι χρηματοδοτείται», δήλωσε ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξη Τύπου. 



«Σε καλό δρόμο σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων που (...) θα βάλει το πρόγραμμα σε καλό δρόμο», πρόσθεσε ο Λίπσκι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Όμως οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει επίσης να εγγυηθούν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Λίπσκι.



Γερμανική έκκληση για συναίνεση

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ συντάχθηκε πλήρως με την έκκληση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup προς την ελληνική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. «Κάνουμε αυτό που έπραξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Λουξεμβούργο χθες και αυτό που έκανε πρόσφατα και η καγκελάριος Μέρκελ, δηλαδή καλούμε να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πολύ υπεύθυνη και πολύ δύσκολη γραμμή που ακολουθεί για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.



Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτερω βοήθεια στην Ελλάδα την έγκριση νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή. Το κοινοβούλιο στην Αθήνα καλείται «να αποσαφηνίσει το τοπίο», δηλαδή, «αν θα εγκριθούν και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα», σημείωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. Πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει και να υλοποιήσει σε εθνικό επίπεδο αυτά τα μέτρα», τόνισε ο κ. Κράιενμπαουμ. Στο βαθμό που συμβεί αυτό, η τρόικα θα το συμπεριλάβει στην έκθεσή της και στη βάση της έκθεσης αυτής θα ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις είπε ο εκπρόσωπος. 



Όπως σημείωσε ο κ. Κράιενμπαουμ, η Ελλάδα θα έχει ανάγκη ρευστότητας περί τα μέσα Ιουλίου. Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, τουλάχιστον αναφορικά με την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα είπε ο εκπρόσωπος.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ ζήτησε σήμερα επιτακτικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να υποστηρίξουν τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπούζεκ αναφέρει ότι η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή στις 28 Ιουνίου είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Αυστρία: Η βοήθεια προς την Ελλάδα συνιστά αυτοπροστασία

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν επανέλαβε τη θέση του πως «με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα προστατεύουμε τους εαυτούς μας», που είχε διατυπώσει πρόσφατα.

Σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Εστεραιχ, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, αλλά λόγω της μεγάλης αλληλεξάρτησης των ευρωπαικών οικονομιών η χρεοκοπία ενός κράτους έχει αντίκτυπο και στα άλλα κράτη της ευρωζώνης, για να συμπληρώσει πως «με την βοήθεια προς την Ελλάδα προστατεύουμε τους εαυτούς μας» και πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε μία δεύτερη κρίση, βρισκόμαστε σε μία φάση οικονομικής ανάπτυξης που δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο».



Συνάντηση Παπανδρέου - Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι βρέθηκε στο επίκεντρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς κι η πορεία διαμόρφωσης του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.


Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο βαν Ρομπάι υπογράμμισε "την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα". Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρομπάι, "το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου".



Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως "είμαστε στη διαδικασία μιας ενδιαφέρουσας διαπραγμάτευσης με τα κράτη - μέλη. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς, θέλουμε να κάνουμε ότι πρέπει για να πετύχουμε τους στόχους. Καταβάλαμε προσπάθειες το προηγούμενο έτος και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε. Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα. Και ελπίζω όμως ότι και η Ένωση θα έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική κρίση, με τις δέουσες αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής".



Υπενθυμίζεται ότι αργότερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

πηγη:tvxs
Μ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.