ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ραντεβού στη Βιέννη αύριο για την Ελλάδα


Ενώ οι πληροφορίες για νέο πακέτο στήριξης 60 έως 70 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πληθαίνουν διαρκώς και ενώ η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές λύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, την Τετάρτη συναντώνται στη Βιέννη υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητήσουν την ελληνική κρίση χρέους. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται να οδεύουν προς το τέλος τους, με την Κομισιόν να δηλώνει πως βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων ανέφεραν πως αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Βιέννη για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς τη χώρα, στη βάση του σχεδίου εισήγησης της τρόικας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ίδια η εισήγηση, η οποία θα προσδιορίζει πού βρίσκεται η Αθήνα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αναμένεται επισήμως στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την είδηση για έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για, εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη, «συνάντηση ρουτίνας» της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η επιλογή της Βιέννης για την πραγματοποίησή της, οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστρία προήδρευε πέρσι αυτής της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών είναι κοινοτικό όργανο, το οποίο με την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αντικατέστησε την προηγούμενη Νομισματική Επιτροπή. Σε αυτή, οι χώρες της Ευρωζώνης εκπροσωπούνται σε υπηρεσιακό επίπεδο με δύο μέλη, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις δικαιοδοσίες της περιλαμβάνεται η παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συναντηθούν στις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ενώ στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογήσει τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη τους τελευταίους 18 μήνες.

«Κοντά σε συμφωνία» για την 5η δόση

Στο μεταξύ, με την αξιολόγηση της τρόικας για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, επισήμανε πως η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είναι πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

«Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη θέση της κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως επισήμανε στο Reuters το απερχόμενο μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell, «δίνοντας στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των χρεών της ισοδυναμεί με χρεοκοπία ασχέτως του πως θα παρουσιαστεί επικοινωνιακά». Σχετικά με το αν μία πλήρης ή μία ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία εκδοχή με την οποία θα μπορούσε να συμπλεύσει η ΕΚΤ, κατηγορηματικά απέρριψε την ιδέα λέγοντας πως «δεν αποτελεί επιλογή».

Για το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της, όταν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουν την έκθεση της τρόικας για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η κα Tumpel-Gugerell σχολίασε πως «δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην Φινλανδική Helsingin Sanomat υπογραμμίζει την προσήλωση της Ελλάδας στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει βάλει ως στόχο, επισημαίνοντας πως συζητήσεις για νέο δάνειο θα γίνουν εφόσον δεν μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times για νέο δάνειο της Ελλάδας, δήλωσε πως «δεν θα σχολιάσω, καθώς δεν έχουν παρθεί αποφάσεις. Οι αποφάσεις για αυτό το θέμα (τον πρόσθετο δανεισμό) θα παρθούν αργότερα. Εξαρτάται από το αν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές την επόμενη χρονιά, κάτι που τώρα μοιάζει δύσκολο». Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, αναφορικά με την 5η δόση αν και σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες. «Όλες οι πλευρές ήταν πολύ επιφυλακτικές, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε περί πρόσθετης βοήθειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε για επικίνδυνες «σημαντικές συστημικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να έχει η τρέχουσα κρίση χρέους τρίτων χωρών -μελών, στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ευρωζώνη «αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη δοκιμασία από την ίδρυσή της», ενώ «η δημοσιονομική εποπτεία, η οποία αποδυναμώθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με πρωτοβουλία των τριών μεγαλύτερων χωρών, εμφάνισε ελλείψεις τη στιγμή ακριβώς που καθίστατο απαραίτητη».

Πάντως, ο Λόρενς Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc. (BLK) εκτίμησε πως τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ευρώπης δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και μία αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι εντελώς απαραίτητη.

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, πάλι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η ΕΕ μετά από τόσα χρόνια επιτήρησης της οικονομίας, έρχεται τώρα και «ζητάει τα ρέστα». «Μετά από 5 χρόνια, που έλεγαν οι ίδιοι ότι έχουν βάλει την Ελλάδα υπό επιτήρηση, πέντε χρόνια στα οποία -υποτίθεται- οι Ευρωπαίοι έλεγχαν την προηγούμενη κυβέρνηση, πέντε χρόνια που μας είπαν ότι έπρεπε να κάνουμε λιτότητα, να πάρουμε μέτρα κ.ο.κ., έρχονται τώρα και ζητάνε τα ρέστα, όταν στην πραγματικότητα, τίποτε από αυτά που έλεγαν δεν έκαναν», υπογράμμισε

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει με τις αδύναμες οικονομίες, που δεν είναι μόνο η ελληνική. «Θα πηγαίνουμε δόση-δόση, ή θα πάρουμε απόφαση για το πώς η κάθε οικονομία θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή» διερωτήθηκε.

Αμφιβάλλει ο Fitch για την ικανότητα εφαρμογής των μέτρων

Την αμφιβολία του για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το απαραίτητο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας εξέφρασε την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος επισημαίνει επίσης το εύρος των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αθήνα. Οι ανησυχίες αυτές εξηγούν την απόφαση του Fitch να μειώσει στα τέλη Μαΐου σε Β+ την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Ο Fitch εξηγεί πως η αξιολόγηση αυτή, όσο χαμηλή κι αν είναι, λαμβάνει υπόψη την καταβολή νέων αρωγών από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν είναι συμβατή με μια «ήπια» αναδιάρθρωση ή «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, η οποία θα υποχρέωνε τον Fitch να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη υπό την επιτήρηση του Fitch για επιπλέον υποβάθμιση. Ο οίκος αναφέρει πως θα λάβει την απόφασή του το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης εξέτασης από το ΔΝΤ και την ΕΕ κατά πόσον η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μιας πρώτης βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

πηγη:tvxs
Μ.Ζ.






































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.