ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πανικός με τo e-mail από το Λονδίνο που έλεγε για αναδιάρθρωσης του χρέους την Κυριακή του Πάσχα – Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε το ΥΠΟΙΚ!

To θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους έχει μπει πλέον στην καθημερινή συζήτηση όλων των Ελλήνων.

Όπως ακριβώς μάθαμε πριν από λίγους μήνες τί είναι τα spreads και τα CDS, σπεύδοντας να μάθουμε πόσο ανέβηκαν και τι αντίκτυπο έχει στην ελληνική οικονομία.
Φήμες που κυκλοφόρησαν μετά τις 4 ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο – εμπλέκουν χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο την Citigroup ότι κυκλοφόρησε email  που έκανε λόγο για σχέδιο με βάση το οποίο άμεσα η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα αναδιάρθρωσης χρέους την Κυριακή του Πάσχα,  ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως αν όντως ο συντάκτης του email συνεχίζει να εργάζεται στην Citigroup – προκάλεσε μπαράζ ρευστοποιήσεων στο ΧΑ και στα ομόλογα.
Ακαδημαϊκές και πολιτικές πηγές πάντως, εκτιμούν ότι για να υλοποιηθεί μια σοβαρή απόφαση (που δεν ανακοινώνεται ούτε προλογίζεται) η καλύτερη χρονική περίοδος είναι να γίνει κατά τη διάρκεια μακράς απεργίας ή αργίας.
Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων συνεχίζει να είναι επικίνδυνη. Στα ομόλογα λήξης π.χ. Μαρτίου 2012 η απόδοση στο 21% και το spread στις 2000 μονάδες βάσης!
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε συναγερμό καθώς ειδικά τα CDS και τα spreads διαπραγματεύονται σε επίπεδα χρεοκοπίας. Αξιοσημείωτο ότι σήμερα ο τζίρος έφθασε στα 210 εκατ ευρώ που είναι ιδιαίτερα υψηλός τηρουμένων των αναλογιών.
Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους για παράδειγμα, η περίοδος του Πάσχα θα ήταν ιδανική, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα.
Αν φαντασούμε ότι ακούμε τις φήμες που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό, μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Οι λόγοι απλοί: Πρώτον δεν θα μπορούσαν να βγουν οι βουλευτές στις περιφέρειές τους (όχι πως μπορούν τώρα δηλαδή). Δεύτερον, η μαζική προσέλευση των πολιτών στις εκκλησίες την Ανάσταση μπορεί να ορισμένες περιπτώσεις να είχε απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά ακαδημαϊκές πηγές στο olympia, “τα βαρελότα αυτή την περίοδο αφθονούν!”
Οι αγορές, σε συνδυασμό με τα ξένα δημοσιεύματα έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες από το Λονδίνο προμηνύουν καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία και μάλιστα ίσως και μέσα στις ημέρες του Πάσχα.
Οιωνός, η σημαντική πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, πάνω από 2% σήμερα (ενώ το πρωί κατέγραφε άνοδο), το νέο ιστορικό ρεκόρ των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας στην 5ετία, αλλά και η σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α.
Κάτι τέτοιο δεν θα ήθελε να το βιώσει κανείς. Τις επόμενες ημέρες και κυρίως από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα σημαντικές. Δεν μιλάμε μόνο για τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, αλλά και για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που “ψήνονται”.
Την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών το υπουργείο Οικονομικών.
Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
“Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. 

πηγη:olympia.gr

MT

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.