ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Βαριά πρόστιμα στους κακούς εργοδότες, μοριοδότηση για έλεγχο των ...ελεγκτών

Πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ επιβάλλονται στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από το νεοϊδρυθέν Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη και δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με την υπουργική απόφαση,
θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και να μειώνεται η δυνατότητα «συναλλαγής» καθώς και ο ίδιος θα ελέγχεται πιο ξεκάθαρα.
Τα πρόστιμα καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.
Ασκώντας κριτική στην απόφαση ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημαίνει ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων που αφαιρέθηκαν ζητά «να θεωρηθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα για τους εργοδότες, με αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, η χρησιμοποίηση από αυτούς παράνομης - «μαύρης εργασίας», η μη ασφάλιση των εργαζομένων τους, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, η παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η παραβίαση του νόμιμου ή συμβατικού ωραρίου τους».

Πηγή:http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.