ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Στοματική υγεία και σεξουαλική ζωή, δείκτες γερής καρδιάς


Δεν είναι μόνο η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η ετήσια παρακολούθηση των αιματολογικών δεικτών που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε μία καρδιακή, αγγειακή βλάβη.. Η καλή υγιεινή στα ούλα των δοντιών, οι απεικονιστικές εξετάσεις αλλά και οι
αλλαγές στη σεξουαλική δεινότητα σχετικά νέων ανδρών δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα...

Αορτική σκληρία
Οι μεγάλες αρτηρίες του σώματος, με κυριότερη εκπρόσωπο την αορτή, την αρτηρία που δέχεται από την καρδιά το αίμα που θα αιματώσει ολόκληρο το σώμα, επιτελούν διπλή λειτουργία:
α) τη μεταφορά του αίματος προς τα διάφορα όργανα και
β) τη μετατροπή της διακεκομμένης εξώθησης του αίματος από την καρδιά σε κάθε συστολή σε συνεχή διαρκή ροή Σημαντικό χαρακτηριστικό των αρτηριών που τις καθιστά ικανές για την επιτέλεση της δεύτερης λειτουργίας είναι η ελαστικότητα τους. Σε κάθε δηλαδή συστολή της καρδιάς οι αρτηρίες αποθηκεύουν με τη διάταση τους ένα μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται από την καρδιά το οποίο αποδίδουν στη συνέχεια στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του χρόνου που η καρδιά χαλαρώνει για να γεμίσει ξανά με αίμα (διαστολή). Όσο πιο σκληρές είναι η αορτή και οι άλλες μεγάλες αρτηρίες, τόσο λιγότερο αποδοτικό είναι το αρτηριακό σύστημα στην επιτέλεση της λειτουργίας του αυτής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και οι νεφροί, να δέχονται μεγαλύτερα «κρουστικά» κύματα πίεσης και να υπόκεινται σε σημαντική φθορά Επίσης, η καρδιά και οι αρτηρίες του σώματος υποβάλλονται σε σημαντική καταπόνηση και εμφανίζουν σημεία βλάβης. Ένας δείκτης της σκληρίας της αορτής είναι η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος, η οποία μπορεί εύκολα να μετρηθεί με ειδικές συσκευές και μπορεί να κυμαίνεται από 3-5 μέχρι και 20-25 μέτρα το δευτερόλεπτο, ανάλογα με την ηλικία και τις συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως πχ υπέρταση. Καθώς σε ανελαστικούς (σκληρούς) σωλήνες τα κύματα ταξιδεύουν πιο γρήγορα η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η σκληρία της αορτής και των άλλων μεγάλων αρτηριών. Από μια συνολική θεώρηση (μετανάλυση) όλων των μελετών που έχουν γίνει σε αυτό το αντικείμενο, η οποία διενεργήθηκε στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της ταχύτητας του σφυγμικού κύματος της αορτής κατά 1 μέτρο το δευτερόλεπτο διπλασιάζει την πιθανότητα να υποστεί κάποιος στο μέλλον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό.

Περίοδοντίτις και στεφανιαία νόσος
Η περιοδοντίτιδα είναι η σταδιακή καταστροφή του οστού που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους, εξαιτίας πλημμελούς φροντίδας των δοντιών και ανάπτυξης ουλίτιδας και πλάκας. Καθώς τα οστά που συγκρατούν τα δόντια ατροφούν, τα δόντια δείχνουν μακρύτερα. Επίσης, τα ούλα συρρικνώνονται και έτσι δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα στα δόντια. Τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και καθώς εξελίσσεται η καταστροφή του οστού που συγκρατεί τη ρίζα των δοντιών, τα δόντια μπορεί να πέσουν. Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως στην αρχική φάση αυτής, και απαιτεί εξέταση από έμπειρο οδοντίατρο. Η αντιμετώπιση της συνίσταται στο σχολαστικό βούρτσισμα και τη διακοπή (ή έστω περιορισμό) του καπνίσματος, αλλά μπορεί να απαιτεί και εξειδικευμένη θεραπεία, όπως χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών ή και χειρουργική αντιμετώπιση. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο νια στεφανιαία νόσο κατά 30%. Αυτό σε κάποιο βαθμό οφείλεται στο ότι περιοδοντίτιδα και στεφανιαία νόσος μοιράζονται κάποιους κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Πέρα όμως από αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει και αιτιολογική σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και αθηρωμάτωσης, δημιουργίας δηλαδή πλακών στις αρτηρίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των στεφανιαίων αρτηριών. Μικρόβια που προκαλούν περιοδοντίτιδα έχουν βρεθεί σε εξέταση με μικροσκόπιο μέσα σε αθηρωματικές πλάκες σε αρτηρίες ασθενών που πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Επίσης, η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η περιοδοντίτιδα μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη και αποσταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών, εγκεφαλικών και άλλων αγγειακών επεισοδίων. Πραγματικά, έχει βρεθεί ότι ποικίλης αιτιολογίας χρόνια ή και οξεία φλεγμονή μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ή αποσταθεροποίηση αθηρωματικών πλακών. Αυτό κλινικά εμφανίζεται με διάφορους τρόπους, πχ ως αύξηση των καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ή ως αύξηση των καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του συνδετικού ιστού, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει δείξει ότι η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από εμβολιασμό κατά της σαλμονέλας του τύφου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των αρτηριών του σώματος. Είναι επίσης σημαντικό ότι η εντατική περιοδοντική θεραπεία προκαλεί υποστροφή της αθηρωμάτωσης, έτσι όπως φαίνεται από την εξέταση των καρωτίδων αρτηριών (αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο). Μελέτες που διεξάγονται στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φοίβο Μαδιανό (τηλ. 6974895299), στοχεύουν στην πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη συσχέτιση των δύο αυτών νόσων και στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου που συνοδεύει την περιοδοντική θεραπεία.

Στυτική δυσλειτουργία
Επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι η στυτική δυσλειτουργία, σε κάποιο βαθμό, εκδηλώνεται σε έναν στους δύο ή τρεις άνδρες άνω των 40 ετών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 152 εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη λειτουργία της στύσης και το 2025 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Η προβαλλόμενη επίπτωση νια την Ελλάδα είναι περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες. Η ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του προβλήματος, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης και η καθιστική ζωή. Ο,τι δηλαδή επηρεάζει δυσμενώς τα αγγεία μας, προκαλεί διαταραχές και στη στύση.
Είναι ενδεικτικό ότι ειδικότερα για την αρτηριακή υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη έχει βρεθεί ότι η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας διπλασιάζεται στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και τριπλασιάζεται στους διαβητικούς. Η στυτική δυσλειτουργία όμως δεν είναι απλά ένα πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου, αλλά αποτελεί και «σήμα κινδύνου» νια ύπαρξη καρδιαγγειακή νόσου. Μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης (καλύτερη μελέτη για το 2005) έδειξε ότι περίπου 1 στους 5 ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία πάσχει ταυτόχρονα από στεφανιαία νόσο, απόφραξη δηλαδή των αρτηριών της καρδιάς, χωρίς να το γνωρίζει.
Νεότερες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έχουν στυτική δυσλειτουργία έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πέρα από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η σωματική άσκηση, υπάρχουν και αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία, σε αντίθεση με παλαιότερες αντιλήψεις ότι βλάπτουν την καρδιά, φαίνεται ότι έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ερευνητικά ιατρικά «πρωτόκολλα», που αναμένεται να αράξουν το παγκόσμιο τοπίο στην Καρδιολογία, ακολουθούνται αυτόν τον καιρό στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Παν. Αθηνών υπό τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.
Πρωτόκολλα μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Α' Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ:
Μελέτη ΙΚΑΡΙΑ. Η Ικαρία ανήκει παγκοσμίως στις περιοχές εκείνες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέργηρων. Η μελέτη του πληθυσμού της Ικαρίας έγινε με σκοπό την ανεύρεση διαφορών σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ελλάδας, που να εξηγούν το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στον πληθυσμό αυτό. Η μελέτη αφορά σε γενετική ανάλυση καθώς και στην ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η Εκτίμηση της επίδρασης της φλεγμονής στη λειτουργικότητα των αρτηριών και του ενδοθηλίου. Γίνεται μελέτη της επίδρασης του εμβολίου κατά της γρίπης Η1Ν1 στην καρδιακή λειτουργία, στη λειτουργικότητα των αρτηριών και του ενδοθηλίου των αγγείων.
Μελέτη της λειτουργικότητας των αρτηριών σε μαραθωνοδρόμους. Αν και η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, η παρατεταμένη προπόνηση στην οποία υποβάλλονται οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων φαίνεται ότι εγκυμονεί κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω της συσσώρευσης οξειδωτικών ριζών.
Μελέτη της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος σε ασθενείς σε στυτική δυσλειτουργία. Διερευνάται η αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια που συναντάται στους ασθενείς αυτούς και η επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Μελέτη των βλαβών των οργάνων-στόχων σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση. Η μελέτη της μικροαλβουμινουρίας, της αρτηριακής σκληρίας και της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση μπορεί να βοηθήσει στη διαστρωμάτωση κινδύνου και την ορθότερη αντιμετώπιση των ασθενών.
Μελέτη 3L (Lyceum Leontio aLbuminuria). Στη μελέτη αυτή γίνεται εκτίμηση των προδιαθεσικών παραγόντων για υπέρταση σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
Επεμβατική αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης.
Σε συνεργασία με μεγάλο κέντρο των ΗΠΑ γίνεται προσπάθεια για την κατασκευή ενός νέου καθετήρα για την κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης των νεφρικών αρτηριών, μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης σε ασθενείς στους οποίους δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει η αρτηριακή πίεση παρά τη χορήγηση συνδυασμού πολλών αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Μελέτη της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας. Η μελέτη των χαρακτηριστικών της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, της πλάκας δηλαδή που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να ραγεί και να προκαλέσει οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, γίνεται με διάφορες τεχνικές υψηλής τεχνολογίας, όπως η θερμομέτρηση, η οπτική συνεκτική τομογραφία και η εικονική ιστολογία.
Μελέτη ενός καινούργιου στεντ που φέρει αντιαγγειογενετικό παράγοντα. Ένα νέο στεντ το οποίο φέρει τον αγγειογενετικό παράγοντα μπεβασιζουμάμπη δοκιμάζεται σε ειδικούς ασθενείς σε στεφανιαία νόσο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Η εγχείρηση αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους σε ορισμένους ασθενείς προχωρημένης ηλικίας. Στους ασθενείς αυτούς μπορεί να γίνει εμφύτευση μιας νέας αορτικής βαλβίδας με καθετήρες που εισάγονται από το μηρό, χωρίς να γίνει επέμβαση ανοικτής καρδιάς.
Μελέτη της αποτελεσματικότητας της ηχοκαρδιογραφίας φόρτισης με δοβουταμίνη. Η ηχοκαρδιογραφία φόρτισης με δοβουταμίνη (stress echo - στρες έκο) είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για την ανεύρεση ασθενών με στεφανιαία νόσο. Η χορήγηση ειδικών ηχοαντιθετικών μέσων που βοηθούν στην απεικόνιση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου κατά την εξέταση αυξάνουν την ευαισθησία της μεθόδου σε σημαντικό βαθμό.
Μελέτη των κληρονομικών νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. Γίνεται λεπτομερής μελέτη και καταγραφή ολόκληρου του γενεαλογικού δένδρου των πασχόντων και προσπάθεια αναγνώρισης υποκλινικών μορφών της νόσου στους συγγενείς αυτών.
Μελέτη για τη διαστρωμάτωση κινδύνου σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Γίνεται μελέτη νια την αναγνώριση των χαρακτηριστικών εκείνων που όταν έχουν οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν μια επικίνδυνη για τη ζωή αρρυθμία.
Μελέτη της επίδρασης των στατινών στην ενδοθηλιακή λειτουργία ασθενών με στεφανιαία νόσο. Οι στατίνες, φάρμακα με ποικίλες δράσεις, φαίνεται ότι ευνοούν ποικιλοτρόπως και όχι μόνο μέσω της μείωσης της LDL χοληστερόλης τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.