ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται μεταξύ φάρσας και τραγωδίας


Ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ύφεσης
 
Δαπανηρό αδιέξοδο
Στελέχη που δίνουν προτεραιότητα σε κομματικούς, συνδικαλιστικούς υπολογισμούς και δεν έχουν τεχνοκρατική και υπηρεσιακή προσέγγιση στο θέμα της είσπραξης των φόρων, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Κάθε φορά που η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην αύξηση των εσόδων σύμφωνα με το πρόγραμμα, επινοούνται διάφορα επικοινωνιακά, πολιτικά σενάρια εικονικής πάταξης της φοροδιαφυγής για να κερδηθεί ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος. Ο συνδυασμός έλλειψης αποτελεσματικότητας και προπαγανδιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων, εφόσον διευκολύνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά να καλύψουν τα ίχνη τους ή να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Την περίοδο των Χριστουγέννων έγινε σε όλους φανερό ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξακολουθεί να συναλλάσσεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της ψυχαγωγίας, της εστίασης και της νύχτας. Το κόψιμο αποδείξεων εξακολουθεί να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα της φοροδιαφυγής, ενώ ακόμα και οι ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι κατά κανόνα επικοινωνιακές και εικονικές. Εκτιμάται ότι εισπράττεται μόνο το 3% των προστίμων που ανακοινώνονται, ενώ συνήθως το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά πραγματοποιείται τις ημέρες που είναι ούτως ή άλλως κλειστά.
Το δεύτερο βασικό λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η θεσμοθέτηση της ασυνέπειας του ελληνικού Δημοσίου σε ότι αφορά στην εκπλήρωση των δικών του οικονομικών υποχρεώσεων, με το σκεπτικό ότι έτσι ετεροχρονίζονται οι δαπάνες και περιορίζεται, έστω προσωρινά, το δημοσιονομικό έλλειμμα. Από τη στιγμή που η ασυνέπεια στις πληρωμές του Δημοσίου έχει μετατραπεί σε επίσημο κυβερνητικό δόγμα, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χάνουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητήσουν σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά από τους φορολογούμενους πολίτες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του κέντρου οικονομικών μελετών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΕΠΕ), το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα καταγραφεί μείωση του ΑΕΠ κατά 5,1%. Πρόκειται για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση των τελευταίων δεκαετιών. Οι ειδικοί του ΚΕΠΕ προβλέπουν ότι τα φαινόμενα ύφεσης θα εξασθενήσουν με το πέρασμα του χρόνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως θα είναι αρνητικοί και τα τέσσερα τρίμηνα του 2011, ενώ συνολικά το τρέχον έτος το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3,5%.
Η κυβέρνηση και η τρόικα προέβλεπαν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2011, αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους προς το χειρότερο και προετοίμασαν την κοινή γνώμη για μείωση του ΑΕΠ κατά 3% στη διάρκεια του χρόνου, ενώ η έκθεση του ΚΕΠΕ μάς προειδοποιεί πως τα πράγματα θα εξελιχθούν από το κακό στο χειρότερο.

Μεγάλη κόπωση
Η ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στο μνημόνιο. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται όλο και λιγότερο, εξαιτίας ενός συνδυασμού βαθύτερης ύφεσης και προκλητικής ιδιοτελούς αναποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν το Δεκέμβριο μόλις 3,8% και για ολόκληρο το 2010 4,8% σε σχέση με το βαθιά προβληματικό 2009, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση Καραμανλή προετοίμαζε την εκλογική φυγή της από την εξουσία και η κυβέρνηση Παπανδρέου που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο δεν βρήκε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα προβλήματα της δημοσιονομικής, οικονομικής διαχείρισης.
Η πραγματική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και αδυνατεί να επιχειρήσει το αναγκαίο νέο ξεκίνημα, τα έσοδα του Δημοσίου υστερούν ολοένα και περισσότερο σε σχέση με τους στόχους, και η αντοχή και η υπομονή του ελληνικού λαού δοκιμάζονται.

Αμετανόητες
Παρά το διαγραφόμενο αδιέξοδο, η κυβέρνηση και η τρόικα παραμένουν αμετανόητες. Φορτώνουν με νέους φόρους την ασθμαίνουσα οικονομία και με νέες επιβαρύνσεις τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, τους οποίους σπρώχνουν με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Το χειρότερο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι της τρόικας ετοιμάζονται να εξειδικεύσουν πρόσθετα μέτρα 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014. Δημιουργείται έτσι μια ιδιαίτερα αρνητική δυναμική, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση και στην παράταση των φαινομένων ύφεσης, θα μεγαλώσει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις και θα ανοίξει έναν νέο κύκλο ισοπεδωτικής λιτότητας. Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα να χαράξουν διορθωτική πορεία. Πρέπει άραγε να κατοχυρώσουμε το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία των νέων, να καταρρεύσει ως τουριστικός προορισμός η Αθήνα κάτω από το βάρος τόσων κοινωνικών αντιθέσεων, να εκδηλωθεί η λαϊκή διαμαρτυρία με βίαιο τρόπο μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια ευρωπαϊκή Τυνησία;

Κρίσιμο εννεάμηνο
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ερμηνεύεται πλέον από τους αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ως απόδειξη της αδυναμίας του ελληνικού Δημοσίου να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς τους πιστωτές του. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής του ικανότητας αιτιολογούνται με αναφορά στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και στην αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ύφεση.
Με βάση δηλώσεις στελεχών των διεθνών οίκων αξιολόγησης, εάν δεν αρχίσει η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου. Η έκθεση του ΚΕΠΕ, που προειδοποιεί για αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 3,5% το 2011 και αναβολή της απαρχής της οικονομικής ανάκαμψης, επιβάλλει αλλαγές στη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.
Από τη στιγμή που η ασυνέπεια στις πληρωμές του Δημοσίου έχει μετατραπεί σε επίσημο κυβερνητικό δόγμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες χάνουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητήσουν σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά από τους φορολογούμενους πολ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.