ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ο ευθυνόφοβος πολιτικός: Ένα σχήμα οξύμωρο


Η καινούρια χρονιά έχει ήδη φτάσει στα μισά της. Καιρός όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρώτοι και καλύτεροι οι πολιτικοί μας. Δεν θα έπρεπε να είναι οι πλέον υπεύθυνοι για όλα τα σύγχρονα προβλήματα; Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο αποτελεί  ''όνειρο θερινής νυκτός''. Και για να μη φανούμε υπερβολικοί, ας πούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αιρετών (αν όχι όλο) παλεύουν με κάθε τρόπο ώστε να απαλλαχθούν των ευθυνών τους.
Βέβαια, αιρετός είναι αυτός που έχει (μπορεί ή αξίζει να) αναλάβει μια θέση μόνο μετά από εκλογές ή ψηφοφορία. Οπότε αναλαμβάνει και τις ευθύνες της θέσης που κατέχει. Τότε γιατί είναι ευθυνόφοβοι οι πολιτικοί; Δεν αναιρούν αμέσως τον ρόλο τους; Μήπως επειδή αυτό που τους νοιάζει είναι το ατομικό συμφέρον, είτε δόξα είναι αυτό είτε χρήμα; Κλήθηκαν να υπηρετήσουν το δημόσιο καλό. Αυτό είναι το καθήκον τους. Αστείο ακούγεται πλέον φυσικά. Και όπως λέει ο σοφός λαός, ''λουφαδόροι και βολεψάκηδες'' μάλλον είναι. Να το πούμε και πιο λόγια: Άβουλοι, δειλοί, λιποτάκτες.
Εμείς τελικά γιατί τους εκλέξαμε; Μήπως είναι και δική μας η ευθύνη; Μήπως είμαστε κι εμείς ευθυνόφοβοι; Τι θα γίνει όταν όλοι (αιρετοί και ψηφοφόροι) γυρνούν την πλάτη στις ευθύνες τους; Η απάντηση βρίσκεται στο χάος που επικρατεί στη πολιτική ζωή της χώρας. Βρίθει ο τόπος μας τέτοιων πολιτικών, αφού το ίδιο το σύστημα τους εκκολάπτει.
Θα βρεθεί λύση; Θα βρεθεί επιτέλους κάποιος υπεύθυνος; Ίσως τελικά υπάρχει κάποια εξήγηση σε αυτή τη στάση ευθυνοφοβίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοί μας, Πλάτων και Αριστοτέλης, ευθύνες ονόμαζαν τις τιμωρίες, τις κυρώσεις που έπρεπε να υποστούν οι παράνομοι πολίτες, καθώς οι ευθύνες τους έβαζαν στον ευθύ, στον ίσιο δρόμο μέσω της τιμωρίας. Υπό την έννοια αυτή μήπως τελικά οι αιρετοί μας φοβούνται όχι την ευθύνη, αλλά την τιμωρία; (Μόνιμη επωδός αυτών των ανθρώπων είναι: Εγώ δεν πάω φυλακή). Στην περίπτωση αυτή ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.