ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αδέσποτα

Αποτέλεσμα εικόνας για αδεσποτα
Ανάμεσα στα πολλά θέματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε ως κράτος αλλά ούτε σαν κοινωνία είναι και το θέμα των αδέσποτων ζώων. Η αδιαφορία των αρχών είναι εμφανής αλλά δεν είναι λίγοι και οι ασυνείδητοι πολίτες που παίρνουν ένα κουτάβι μετά το βαριούνται και το εγκαταλείπουν. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που δεν στειρώνουν το ζώο τους και μετά πετάνε στα σκουπίδια τα κουταβάκια.

Η οικονομική κρίση έχει εντείνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων να αυξάνεται. Περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, όπως η περίπτωση των καταγγελιών για μεγάλο αριθμό θανάτων στο κυνοκομείο του Δήμου Κοζάνης, αλλά και οι δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών που  μεταξύ των άλλων δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τους φιλόζωους ως ''ακραίους και απαράδεκτους'', δημιουργούν την ανάγκη να ανοίξει ο δημόσιος για τα αδέσποτα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν και με αφορμή αυτά τα περιστατικά ανοίγουν τη δημόσια συζήτηση δημοσιοποιώντας τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με τους Νόμους 4039 και 4235 τα αδέσποτα περισυλλέγονται με ευθύνη του Δήμου, στειρώνονται, περιθάλπονται αν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, εμβολιάζονται , σημαίνονται με μικροτσίπ και επιστρέφουν στη γειτονιά τους.
Οι Ο.Π.τονίζουν ότι ο Νόμος ορθά ορίζει την επιστροφή του ζώου στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκε, αφού στειρωθεί και εμβολιαστεί. '' Θα πρέπει να αποφεύγεται ο εγκλείσμος άλλλων ζώων σε κυνοκομεία δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν είναι σε καμία περίπτωση καλές και ο νόμος έχει διατυπωμένο στόχο την αποφυγή του μόνιμου εγκλεισμού ζώων. Ο εγκλεισμός ζώων σε κυνοκομεία δεν συμβάλλει στη δραστική λύση του προβλήματος διότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κυνοκομεία επιδεινώνονται λόγω του αριθμού των ζ'ωων που αυξάνεται  ραγδαία. Ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η σημαντική είωση του αριθμού των αδέσποτων, η αύξηση των υιοθεσιών και το τελικό κλείσιμο του κυνοκομείου''.
Για να ενισχυθεί η υιοθεσία αδέσποτων ζώων οι ΟΠ προτείνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα, καθώς και την απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα. '' με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα που ήδη υφίσταται σε πολλούς Δήμους όπως και η Κοζάνη, είναι απαραίτητο να υπάρξει δημόσιο κάλεσμα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το πρόβλημα με τελικό στόχο την εξάλειψή του''.
''Δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση σε ότι αφορά τις παραπάνω ενέργειες, δεδομένου ότι έχουμε ηθική υποχρέωση και οφείλουμε να προστατεύουμε τη φύση και τα ζώα και όχι να τα οδηγούμε στην εξαθλίωση, τη φυλάκιση και τελικά το θάνατο'' καταλήγει η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα Ζώων των ΟΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.