ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο Τσίπρας στο Νταβός - Τι κουβαλάει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός

image
Με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Κλάους Σβάμπ, συναντήθηκε σε ιδιαίτερο καλό κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομία το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης, συζητήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πορεία των εσόδων, οι ενδείξεις ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, στροφής στην ανάπτυξη αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι τα ''εφόδια'' με τα οπία προσέρχεται στο Νταβός και τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα εφόδια αυτά αφορούν, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στην ''υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων ευρώ'' καθώς η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προυπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.763 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκατ. ευρώ πάνω από  τον στόχο του προυπολογισμού.
Σε ότι αφορά στο σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκατ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο.
Σε ότι αφορά στις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκατ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκατ. ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.

athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.