ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Νεπάλ

Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 4.310 θύματα και περίπου 8.000 τραυματίες.


Οι αρχές της χώρας κατέβαλαν χθες προσπάθειες για να παραλάβουν τη βοήθεια που καταφθάνει στο αεροδρόμιο και να τη διανείμουν στον κόσμο που έχει μείνει ανέστιος και χωρίς τρόφιμα.

Την ίδια ώρα, στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ορειβάτες παρέμεναν στην κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ, όπου πελώρια χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τη σεισμική δόνηση σκότωσε 17 ανθρώπους. 

Τα σωστικά συνεργεία, χάρη στην καλοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή, χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για την αεροδιακομιδή δεκάδων ανθρώπων που παρέμεναν αποκλεισμένοι σε υψηλότερο υψόμετρο.

Ωστόσο, η κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τριμπουβάν της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, είναι χαοτική. Ο αερολιμένας υπολειτουργεί, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί, αναζητώντας μέσο για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ λόγω των μετασεισμών το αεροδρόμιο κλείνει κατά διαστήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπαν Ντεβ Γκαουτάμ επόπτευε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και βοηθούσε όσους αναζητούσαν εισιτήριο «διαφυγής».

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο σεισμός έχει πλήξει 8 εκατομμύρια κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας. Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.