ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σε δεινή θέση η ρώσικη οικονομία

Ανεξάρτητα από τους παράγοντες που κινούν την ιλιγγιώδη πτώση του ρουβλίου, η ρωσική οικονομία έχει πληγεί καθοριστικά από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που μαζί με το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών.
Το πλήγμα που καταφέρει στη Ρωσία το φθηνό πετρέλαιο, σαφώς ισχυρότερο από τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Δύση σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, έχει δώσει λαβή σε εικασίες για γεωπολιτικό «παιχνίδι» της Σαουδικής Αραβίας, σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ, που διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα με στόχο την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και κατ’ επέκτασιν της πολιτικής ισχύος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της διένεξης με την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο S&P, κινδυνεύει με χρεοκοπία τους προσεχείς μήνες, εάν δεν της καταβληθεί άμεσα διεθνής βοήθεια. Μάλιστα, η S&P υποβάθμισε τη δανειοληπτική της ικανότητα στο CC+ από τη βαθμίδα B-.

Παγκόσμιες συνέπειες
Η οικονομική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στη Ρωσία φαίνεται, όμως, πως αρχίζει να προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές καθώς διαβλέπουν ενδεχόμενες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία σε μια στιγμή εύθραυστης ανάκαμψης. Ο συνολικός όγκος των ρωσικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί σε διάφορες αγορές κυμαίνεται γύρω στα 500 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου το 1/3 έχει εκδοθεί από το ρωσικό κράτος.

Στην πλειονότητά τους είναι ήδη ομόλογα «σκουπίδια» για τους επενδυτές, έστω κι αν δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί επισήμως από τους οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, η έκθεση των ξένων τραπεζών στη Ρωσία υπολογίζεται σε περίπου 364 δισ. δολ., κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Σύμφωνα, βέβαια, με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία έχει περιοριστεί σημαντικά από τα 43 δισ. δολ., στα οποία ανερχόταν στις αρχές του 2013, στα 26 δισ. δολ.

Η στάση της Fed
Οπως, άλλωστε, αναφέρει το Reuters, η οικονομική κρίση της Ρωσίας έχει μεν απασχολήσει τη Federal Reserve, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική απόφασή της σε ό,τι αφορά την πρώτη μετά την αρχή της παγκόσμιας κρίσης αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Στο παρελθόν, πάντως, και συγκεκριμένα στην κρίση του 1998, η Fed μείωσε τα επιτόκια, προκειμένου να «περιφρουρήσει την οικονομία από τυχόν συνέπειες». Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το κυριότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι θα εκλείψει η ζήτηση από τη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.