ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι χαμένες αναμνήσεις μπορούν να ανακτηθούν


Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι μέσω της αναζωογόνησης του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο, η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορεί να «ανακληθεί» και να αποκατασταθεί.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό θαλάσσιο σαλιγκάρι, το Aplysia, απέδειξε ότι οι χαμένες αναμνήσεις μπορούν πιθανώς να ανακτηθούν στις εγκεφαλικές συνάψεις.
Η ομάδα μελέτησε τους συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο του σαλιγκαριού ώστε να εξηγήσει το σύστημα εκμάθησης και μνήμης του ζώου, σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν την αμυντική απόκριση του σαλιγκαριού όταν προσπάθησε να προστατεύσει τα βράγχιά του από βλάβες.

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στα αντανακλαστικά απόσυρσης του ζώου καθώς και στις αισθητηριακούς και κινητικούς νευρώνες που τα παρήγαγαν.
Οι ερευνητές επαύξησαν τα αντανακλαστικά απόσυρσης του σαλιγκαριού πραγματοποιώντας αρκετά ήπια ηλεκτροσόκ στην ουρά του. Το σοκ οδήγησε στην έκλυση της ορμόνης σεροτονίνης προς το κεντρικό νευρικό σύστημα του σαλιγκαριού.
Η μακροπρόθεσμη μνήμη του σαλιγκαριού αποκαλύφθηκε στη συνέχεια όταν οι «επιβαλλόμενες» ενισχύσεις διήρκεσαν αρκετές ημέρες έπειτα από απανωτά ηλεκτροσόκ (σ.σ. pentapostagma.gr – η διαδικασία των τεχνητών «σοκ» συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες).
«Η μακροπρόθεσμη μνήμη αποτελεί μια λειτουργία της ανάπτυξης των νέων συναπτικών συνδέσεων που προκαλούνται από τη σεροτονίνη», διευκρίνισε ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, ο David Glanzman, προσθέτοντας ότι: «Το νευρικό σύστημα φαίνεται ότι είναι ικανό να αναγεννά τις «χαμένες» συναπτικές συνδέσεις. Εάν μπορείς να αποκαθιστάς τις συναπτικές συνδέσεις, η μνήμη θα επανέλθει.. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θεωρώ ότι είναι δυνατό».
Οι επιστήμονες θεωρούν και ευελπιστούν ότι το νέο αυτό επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά βήματα προόδου στην θεραπεία της Νόσου του Alzheimer για τους ασθενείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της πάθησης.
Στη Νόσο του Alzheimer, οι συνάψεις, οι συνδέσεις δηλαδή μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, έχουν διαρραγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.