ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ


Του Δικηγόρου 
Χρήστου Μπούμπουρα
      
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα  όσο πλησιάζει ο καιρός προς τις ευρωεκλογές ότι η διαδικασία ανάδειξης των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μία διαδικασία εκλογών «δεύτερης διαλογής» ή μία «χαλαρή ψήφος», άποψη που ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων αλλά και των ευρωπαίων εν γένει πολιτών, με συνέπεια να καταγράφεται μικρό ποσοστό συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. 
      
Η παραπάνω άποψη τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι
από το 1979 όταν έλαβαν χώρα για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές μέχρι και τις τελευταίες του 2009, το ποσοστό συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών κυμαινόταν γύρω στο 50%. Ειδικά για το 2009, η συμμετοχή ανήλθε στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 43%, καταδεικνύοντας πως το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών λαών καθώς οι τελευταίοι θεωρούν ότι δεν εφαρμόζονται πια πολιτικές προς όφελός τους για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, την πρόοδο και την ευημερία τους και μοιάζει ανήμπορο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας.
   
 Παρά ταύτα, οι προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου θεωρούνται δικαίως ως οι πλέον σημαντικές καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες με τη συμμετοχή και την ψήφο τους θα καθορίσουν τη εφαρμοζόμενη πολιτική των επόμενων ετών μιας και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει επί μιας σειράς πολύ σημαντικών θεμάτων. Ας συνυπολογίσουμε επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποκτήσει πλέον καίρια επιρροή στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής λόγω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του.
      
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να καταστρώσουν μία στρατηγική εξόδου από την οικονομική κρίση, θέμα που απασχολεί τη μεγάλη και θιγόμενη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως αυτών του πληττόμενου ευρωπαϊκού νότου αλλά ωστόσο εκτείνεται και εκτός των ορίων της Ε.Ε. και αφορά τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Η.Π.Α και το Δ.Ν.Τ. Η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών αντιτίθεται στις ακολουθούμενες μέχρι τώρα πολιτικές της σκληρής λιτότητας με συνέπεια να απαιτείται πλέον μία αντίρροπη πολιτική με στόχο να αντιστρέψει το διαμορφωθέν κλίμα εξαθλίωσης, ανεργίας, ανασφάλειας, απογοήτευσης, κοινωνικής αποσταθεροποίησης που πλανάται πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό.
     
 Άλλο ένα «καυτό» θέμα στην ατζέντα της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί η συντονισμένη δράση μέσω κοινής δέσμης μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της  πανευρωπαϊκής μάστιγας της ανεργίας την οποία υφίστανται κυρίως οι νέοι. Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός -να ανασχεθεί και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της-. Ένα ακόμη κομβικό ζήτημα που απασχολεί έντονα τη χώρα μας ως ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το μεταναστευτικό με επίκεντρο την παράνομη μετανάστευση η  οποία μόνο στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής μπορεί να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και μακρόπνοη στρατηγική μακριά από ακραίες κραυγές και κοντόφθαλμες πρακτικές που μόνο προσωρινά «κρύβουν» το πρόβλημα.
      
Τέλος, οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ολοένα κλιμακούμενη ένταση στη Συρία, αποτελούν ζητήματα για τα οποία έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους και την επαρκή ή μη παρεμβατικότητά τους.  Καθίσταται λοιπόν περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η αλλαγή πλεύσης και ο επαναπροσδιορισμός της θέσης της  ώστε η Ευρώπη να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας με την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
        
Μία ακόμη ιδιομορφία της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί η απόφαση για την εκλογή των ελλήνων ευρωβουλευτών με σταυροδοσία και όχι με λίστα όπως τα προηγούμενα χρόνια, διαδικασία η οποία δημιουργεί παραδοσιακά μία στενότερη σχέση μεταξύ ψηφοφόρου και  υποψηφίου, όπως ακριβώς και για τα εκλεγέντα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
      
Κατόπιν τούτων, συμπεραίνουμε πόσο καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις είναι η επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια προκειμένου να ενημερώσει, να πληροφορήσει και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.