ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ

Αντώνιος Μπάμιατζης

Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ, ε.α.

Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής

Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος

«Εμπορία Ανθρώπων», μέχρι ήμερο ένας χιλιοειπωμένος όρος με διαφορετικές προσεγγίσεις. κάποιοι οπό τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται και αναφέρονται στην εμπορία ανθρώπων προσεγγίζουν το θέμα είτε από την κοινωνική πλευρά είτε οπό την αστυνομική. Το Θέμη της εμπορίας συνοδεύεται οπό όρους που αναφέροντα σε «κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «σύγχρονο δουλεμπόριο», «μορφή οργανωμένου εγκλήματος», «Εξευτελισμό και εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης» και αρκετούς άλλους ορισμούς που όλοι ανταποκρίνονται δυστυχώς στη σημερινή πραγματικότητα.


Ο ορισμός που δίνεται από τη Νομοθεσία για την εμπορία προσώπων περιλαμβάνει τη στρατολόγηση, μεταφορά, μεταβίβαση, υπόθαλψη, παραλαβή, ανταλλαγή ή μεταβίβαση ελέγχου επί προσώπου με σκοπό την εκμετάλλευση του. Το μέσο που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του στόχου της εκμετάλλευσης είναι οι απειλές, η χρήση βίος ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, η απαγωγή, ο δόλος, η απάτη, η κατάχρηση εξουσίας ή η κατάχρηση μιας ευπαθούς θέσης και άλλα.

Στο μυαλό μας όταν ακούμε τον ορισμό της εμπορίας έρχονται οι ευάλωτες γυναίκες που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανικών ή Αφρικάνικων χωρών, οι οποίες δράττονται κάθε είδους ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για μια νέα ζωή στην πλούσια και χιλιουποσχόμενη Ευρώπη». Αποτέλεσμα αυτού είναι η μετατροπή τους σε εύκολη λεία στα χέρια επιτηδείων διακινητών, ενώ καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε χώρες όπου η κουλτούρα, η ζήτηση και κάποιες αδυναμίες σε κανονισμούς και νομοθεσίες διευκολύνουν την καλλιέργεια και την άνθιση των φαινομένων αυτών.

Ναι πράγματι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει εδώ ιοί! αιώνες. Μόνο που στις μέρες μας η διαστροφή του ανθρώπινου μυαλού προάγει το φαινόμενο αυτό σε επιστήμη. Το κέρδος από την εκμετάλλευση των ίδιων των ανθρώπων είναι αδιαφιλονίκητα τεράστιο. Το «ξεπούλημα» μιας κοπέλας, άσχετα αν αυτή είναι ανήλικη, αν είναι παρθένα, αν είναι μητέρα, αν είναι άτομο με ει-δικές ανάγκες ή άπορη, άσχετα αν θέλει ή δεν θέλει το «ξεπούλημα» δηλαδή του ανθρώπου/ ζώου επί καθημερινής βάσης για αρκετές φορές την ημέρα, επιφέρει τεράστιο κέρδος. Μέχρι σήμερα οι υποθέσεις που έβγαιναν στην επιφάνεια αφορούσαν τέτοιες υποθέσεις με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες.

Στη χώρο μας, αντιμετωπίσαμε λίγη δυσκολία στο να αντιληφθούμε άτι οι γυναίκες αυτές δεν επέλεξαν να κάνουν καριέρα πόρνης αλλά ότι αυτός ο δρόμος ανοίχτηκε μπροστά τους οπό κάποιους επιτήδειους που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε για να αποκτήσουν χρήματα ή ακόμη και κύρος. Το πιο παράδοξο είναι ότι οι μαριονέτες θύματα στα χέρια τους, αν τολμήσουν να αντιδράσουν, έχουν πλήρη επίγνωση ότι θα απειληθούν, θα κτυπηθούν, θα διωχθούν, δεν θα πληρωθούν ή ακόμη η ίδια η οικογένεια τους θα αντιμετωπίσει κίνδυνο. Τελικά φαίνεται ότι με πολλές προσπάθειες κατορθώσαμε και αντιληφθήκαμε σε κάποιο βαθμό το π συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ωστόσο ενώ ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε το τι είναι εμπορία για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης ήρθαν στο φως υποθέσεις της εκμετάλλευσης οικονομικών ή άλλων μεταναστών και μη και από χώρες Ε.Ε. (Ρουμανία -Βουλγαρία) γα να μας ταρακουνήσουν και να μας αποδείξουν ότι η εκμετάλλευση του ανθρώπου δεν γίνεται μόνο για σεξουαλικούς σκοπούς αλλά και για άλλους. Να μας αποδείξει ότι ο άνθρωπος έχει πλέον επιλέξει και προωθεί ως εμπόρευμα με μεγάλη ευκολία τον ίδιο τον συνάνθρωπο του. Δεκάδες, χιλιάδες άνθρωποι έτυχαν εκμετάλλευσης για ένα κομμάτι ψωμί. Η εμπορία ανθρώπων πλήττει τον τόπο μας με άλλη μορφή, αυτήν της εκμετάλλευσης στην εργασία. Στην περίπτωση αυτή οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την πρώτη ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση και εξασφάλιση στέγης και τροφής, την αναποφασιστικότητα των ανθρώπων για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε άλλες χώρες, την αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων, την ευκολία για παράνομη μετανάστευση, την κατάργηση από την μία και τη διεύρυνση από την άλλη των συνόρων της Ε.Ε., την ενδυνάμωση των διεθνών δικτύων εξαπάτησης και ταυ οργανωμένου εγκλήματος την αδυναμία των κρατών για διαχρονική συνεργασία με στόχο την παράταξη των φαινομένων αυτών και άλλων παραγόντων, χρησιμοποιούν τους ανθρώπους ως υποτελείς τους για να εξασφαλίσουν πλούτο και ευημερία.

Στις περιπτώσεις αυτές τα θύματα ανταποκρίνονται οε αγγελίες εφημερίδων, γραφείων ευρέσεως εργασίας καθώς και άλλων ανακοινώσεων οπό γραφείο, που λειτουργούν παράνομα και συνεργάζονται Με άτομο στις χώρες όπου απόστελλαν και υπογράφουν συνήθως δελεαστικά συμβόλαια με απολαβές παχυλές και δικαιώματα τα οποία ουδέποτε απολαμβάνουν. Έτσι υποκύπτουν στις ορέξεις της εκμετάλλευσης τους και αντιμετωπίζουν συνθήκες απάνθρωπες να εκλιπαρούν γιο ένα κομμάτι ψωμί χωρίς ύπνο, ξεκούραση, συνθήκες υγιεινής και με τον κίνδυνο τιμωρίας ή επιβολής ποινής ή επιστροφής στη χώρα προέλευσης, ακόμη και παράδοσης στις Αρχές.

Στις παραπάνω περιπτώσεις σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης ανθρώπων η συνεργασία της Αστυνομίας με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική. Ωστόσο πρέπει οι υποθέσεις αυτές να προβληματίσουν τους αρμόδιους αλλά και την κοινωνία μας, για το βαθμό ανταπόκρισης και δυνατοτήτων του Κράτους για την αντιμετώπιση τους. Τα κυκλώματα της εμπορίας προσώπων φροντίζουν να γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τις τοπικές όσο και της Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες γιο το θέμα και είναι ικανά να κατευθύνουν τις δραστηριότητες τους σε τομείς οι οποίοι δεν καλύπτονται οπό τις διάφορες νομοθεσίες, Η δράση τους γίνεται μυστικά και τα θύματα δεν απευθύνονται στην Αστυνομία με δική τους πρωτοβουλία, είτε γιατί έχουν απειληθεί οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους, είτε γιατί οι δράστες παρουσίαζα ντο ι ως φίλοι με την Αστυνομία ή άτομα με μεγάλη δύναμη, είτε γιατί είναι άτομα που δεν γνωρίζουν που βρίσκονται, είναι υπό συνεχή επιτήρηση, δεν μιλούν τη γλώσσα της χώρας όπου βρίσκονται ήδη. Σήμερα η Ε.Ε. βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων για να συμπεριληφθούν οι πιο πάνω σκοποί εκμετάλλευσης, καθώς επίσης και να συμπεριληφθούν πρόνοιες που αφορούν στην περαιτέρω υποστήριξη και ευημερία των θυμάτων. Το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε μια χώρα, πέραν της νομοθεσίας είναι η δημιουργία ορθών και αποτελεσματικών διαδικασιών διατμηματκής συνεργασίας και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων λειτουργών.

Η συμβολή του κοινού στην πάταξη των απάνθρωπων αυτών φαινομένων, που διαβρώνουν την κοινωνία μας και αμαυρώνουν τις αρχές που προέρχονται από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό μας, μπορεί να αποδειχτεί ανεκτίμητη. Η διαβίωση της οποιασδήποτε πληροφορίας στην Αστυνομία που μπορεί στα μάτια των οπλών ανθρώπων να φαίνεται ασήμαντη, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστο στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων εμπορίας. Η Ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και ως τέτοια πρέπει να Λειτουργεί. Αν όλοι εμείς βοηθήσουμε τότε μπορεί η σύγχρονη δουλεία που μειώνει τον πολιτισμό μας και ρίχνει τον συνάνθρωπο μας σε άλλες καταστάσεις, να καταπολεμηθεί. Η κρυφή φύση της εμπορίας απαιτεί τη συνεργασία του κοινού με την Αστυνομία και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς και την περαιτέρω συμβολή της κοινωνίας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.