ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Σαραμάντος στο «ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ»

στον διαχειριστικό τομέα.Δύο παραδείγματα διαχειριστικής αμαρτίας ήταν το RARKING της οδού Κομνηνών και το αναψυκτήριο του Μελισσοχωρίου για αυτό το λόγο έγινε διακοπή της λειτουργίας τους.

Όμως το κυριότερο πρόβλημα ήταν το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα σε δάνεια και προμηθευτές 17.500.000€ του Δήμου και περίπου 8.000.000 της ΔΕΥΑ Μυγδονίας. Η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για το συμμάζεμα αυτών είναι και το μεγάλο εμπόδιο υλοποίησης του έργου που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε μέχρι τώρα.

Ποια η οικονομική ενίσχυση από την κεντρική εξουσία. Τι έχει αλλάξει οικονομικά από την περίοδο των Καποδιστριακών Δήμων με τους Καλλικρατικούς;

Όταν έχεις περικοπές 60% των κρατικών επιχορηγήσεων, σε σύγκριση με το 2010, και σε συνδυασμό λόγω της κρίσης της πτώσης των λοιπών εσόδων του Δήμου, αντίστοιχα νομίζω ότι η διαφορά του πριν με το τώρα, είναι τεράστια. Για να καταλάβουμε τη δια-φορά του πριν με το τώρα, σας αναφέρω ότι τα έσοδα του 2010 των τριών πρώην Δήμων ήταν περίπου 26.000.000€, ενώ το 2012 ήταν 15.000.000€, δηλαδή κάθε χρόνο έχουμε λιγότερα περίπου 11.000.000€. Παρ΄όλα αυτά, έχουμε καταφέρει και την καθημερινότητα να λειτουργήσουμε και το οικονομικό άνοιγμα να το μειώσουμε στα 2 1/2 χρόνια κατά 50% αλλά και να υλοποιούμε είτε με ίδια έσοδα, είτε με χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, μικρά και μεγάλα έργα.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα στα οικονομικά του Δήμου; Έχει αλλάξει κάτι;.

Νομίζω όπως ανέφερα και πριν, έχουμε βάλει μια τάξη συμμαζεύοντας τα ανοίγματα και έτσι ο Δήμος αποκτά την εμπιστοσύνη της αγοράς. Αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή στις δημοπρασίες έργων – προμηθειών – υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ωφελείται από τις εκπτώσεις σε αυτές.

Νερό, προβλήματα στον πρώην Δήμο Μυγδονίας (Δρυμό – Μελισσοχώρι), που βρισκόμαστε, τι γίνεται, τι έχουμε να πούμε στους Δημότες και αν υπάρχει πρόβλημα με το νερό στις τοπικές ενότητες Νεοχωρούδας - Πενταλόφου;

Νερό. Καταρχήν στη Δ.Ε Καλλιθέας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα και την ποσότητα του νερού, έως το 2006, έχουν γίνει όλα τα έργα που έπρεπε να γίνουν (αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου, νέες δεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, προμήθειες εξοπλισμού για την παρακολούθηση λειτουργίας δεξαμενών και γεωτρήσεων καθώς και χλωρίωσης αυτών). Στη Δ.Ε. Μυγδονίας εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, το νερό περιείχε νιτρικά, άνω του επιτρεπτού ορίου. Στο Μελισσοχώρι και τη Λητή, καταργήσαμε γεωτρήσεις που περιείχαν υψηλά νιτρικά και λύθηκε το πρόβλημα. Στο Δρυμό, μετά και την κατασκευή δύο νέων γεωτρήσεων, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Προχωρούμε σε τρία νέα έργα για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου, που σημειωτέον έπρεπε να αντικατασταθούν βάσει οδηγίας της Ε.Ε έως 31/12/2008. Έχουμε προγραμματίσει την κατασκευή άλλων πέντε γεωτρήσεων, 2 στο Δρυμό και 3 στο Μελισσοχώρι, καθώς και τις κατασκευές 2 νέων δεξαμενών 1.000m3 η κάθε μια σε Δρυμό και Μελισσοχώρι.

Αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα (σε τρία χρόνια από τώρα), τότε η Μυγδονία δε θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα και με την ποσότητα νερού. Πάντως λύση ξεπουλήματος των πολιτών της Μυγδονίας στην ΕΥΑΘ, δεν σκεφτόμαστε.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τι σχέση έχει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα;

Η σχέση του Δήμου με Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πάρα πολύ καλή. Αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται ή έχουν ενταχθεί έργα ύψους περίπου 40.000.000€, από τα οποία τα 35.000.000€, έχουν ενταχθεί από το 2011 έως σήμερα.

Πορεύεται μόνος του ή συνεργάζεται με φορείς σε αυτή την κρίσιμη οικονομική κατάσταση ο Δήμος και αν ναι με ποιους φορείς ;

Στη σημερινή εποχή, εάν δεν ξέρεις να συνεργάζεσαι και νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα μόνος σου, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα συνεργαζόμαστε, πρώτα απ’ όλα συνεργάζονται αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, μετά με φορείς όπως τα αρμόδια υπουργεία, οι περιφέρειες (αιρετή και κρατική), πανεπιστήμια και ιδιώτες.

Μιλήστε μας για την περίπτωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την καταγγελία του κ. Γαβότση;

Εμείς με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κάναμε μια προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Αν κάποιοι στην αντιπολίτευση φοβούμενοι το παρελθόν τους θέλουν να ανακαλύψουν σκάνδαλα σ΄αυτήν την ανάθεση, σας πληροφορώ ότι στο τέλος το σκάνδαλο θα είναι στην ακίνητη περιουσία του Δήμου στην περιοχή της Μυγδονίας που απ΄ότι φαίνεται με τις ευλογίες κάποιων μάλλον έχει λεηλατηθεί. Όταν θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα έχουν πολλή δουλειά με τη δικαιοσύνη.

Αδελφοποίηση με το Δήμο DETMOLD, αλήθειες και ψέματα, τι κέρδισε και τι έχασε, (αν έχασε), ο Δήμος και ο Δημήτρης Σαραμάντος;

Η αδελφοποίηση με το Δήμο DETMOLD Γερμανίας.

Καταρχήν η συνεργασία μας με το Δήμο DETMOLD, έχει ξεκινήσει το 2004 ως Δήμος Καλλιθέας, τότε δεν υπήρχε η κρίση, ούτε και το αντιγερμανικό μένος ορισμένων και σίγουρα γι΄αυτά που ζούμε δεν φταίει ο γερμανικός λαός, ούτε και ο Δήμος του DETMOLD. Μήπως αυτοί που σπέρνουν το μένος κατά του οποιουδήποτε Γερμανού, εξυπηρετούν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα που επέβαλαν την κρίση;

Πάντως για να είμαστε σοβαροί από την αδελφοποίηση και τη συνεργασία αυτή ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ μόνο όφελος μπορεί να έχει όπως είχε μέχρι τώρα με την έντυπη συνεργασία που είχαμε.

Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης σας στο Δήμο και τι περιμένουμε να δούμε τον τελευταίο χρόνο ( που λογικά θα είναι και προεκλογικός);

Ποτέ δε θα είμαι ευχαριστημένος και κυρίως από τον εαυτό μου, γιατί πιστεύω ότι πάντοτε μπορούμε και περισσότερο. Η λογική που έχουμε δεν είναι προ-εκλογική γι΄αυτό και θα βλέπουμε να γίνονται διάφορα έργα και δράσεις κατόπιν της ωρίμανσης όλων των ενεργειών που χρειάζονται αρκετά, όμως θα είναι οφθαλμοφανή και μετά τις εκλογές του Μαϊου, μιας και γίνονται ενέργειες που θα ωριμάσουν το 2014 αλλά και το 2015, η λογική μας είναι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, ο Δήμος να έχει συνέχεια και όχι κάθε εκλογές να αναζητά νέο ξεκίνημα.

Έχετε κάνει ένα γκάλοπ τις προηγούμενες ημέρες, μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια στοιχεία. Τι είναι για εσάς τα γκάλοπ και ποιος ο ρόλος τους;

Οι δημοσκοπήσεις για εμάς, είναι ένα εργαλείο, για να βελτιώσουμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας, αλλά και να πάρουμε την άποψη των πολιτών για μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν και θεωρούν ότι μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα λύσει.

Στον προηγούμενο Δήμο Ωραιοκάστρου κυκλοφορούσε περιοδικό του Δήμου, από την ημέρα που αναλάβατε εσείς δεν έχει εκδοθεί, ποιος ο λόγος, δεν σας ενδιαφέρει η δημοσιότητα του έργου σας και η επικοινωνία με τους συνδημότες σας;

Σίγουρα, η έκδοση περιοδικού βασίζεται στην επικοινωνία και ενημέρωση των δημοτών από μέρους της διοίκησης. Μετά όμως την απόρριψη των δαπανών για την έκδοση του περιοδικού του Δήμου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκδοση του περιοδικού δεν είναι εφικτή. Εξάλλου, υποστηρίζω πάντα την άμεση επικοινωνία με τους δημότες μου και για το λόγο αυτό λειτουργεί πλέον η δωρεάν γραμμή παραπόνων 8001157013, αλλά και το γραφείο μου, που είναι πάντα ανοικτό για όποιον δημότη θέλει να με δει και να συζητήσουμε τα προβλήματά του.

Πως θα σχολιάζεται τις λέξεις…Εργατικότητα, Ήθος, Αντίπαλος, Άνθρωπος, Πολιτική, Οικογένεια, Εκλογές;

ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: όποιος άνθρωπος την έχει νομίζω ότι θα πετύχει πολλά στη ζωή του.

ΗΘΟΣ: είναι αυτό που κάνει κάθε πετυχημένο άνθρωπο να ξεχωρίζει

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: καθένας μας έχοντας έναν αντίπαλο, νομίζω ότι συνδράμει στη βελτίωσή μας, στον τομέα που απασχολούμαστε.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ: το ανώτερο ον του πλανήτη μας που έχει την ευθύνη όλων των καλών και κακών που γίνονται. Δυστυχώς η απληστία του τείνει να γίνει η καταστροφή του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: είναι η επιστήμη, ο τρόπος θα έλεγα της επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και της δημιουργίας βάσεων βελτίωσης της ίδιας της ζωής μας. Όμως οι πολιτικοί που την εξασκούν, παρασυρόμενοι από τα οικονομικά συμφέροντα και την ανθρώπινη απληστία την αμαυρώνουν.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: η πιο όμορφη δημιουργία ενός ανθρώπου, που δίνει νόημα στην ύπαρξή του σ΄ αυτό τον κόσμο.

ΕΚΛΟΓΕΣ: η αδρεναλίνη των εκλογών είναι η τροφή των πολιτικών, όμως είναι η μοναδική δυνατότητα έκφρασης όλων μας, να επικρίνουμε ή να επιβραβεύσουμε όσους πολιτεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.