ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Άρση μονιμότητας: Γιατί η συζήτηση που άνοιξε ο Κ. Μητσοτάκης είναι στο κενό

Στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά έρχεται το φλέγον θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν δημιουργήσει πληθώρα σεναρίων για το «τι μέλλει γενέσθαι».
Ωστόσο, η άρση της μονιμότητας, μέτρο που ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ένθερμα και στο παρελθόν,
πριν την υπουργοποίησή του, «κολλάει» στον ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος σε καμία περίπτωση δε συζητά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, πόσω μάλλον τη συνταγματική κατοχύρωση τους.
Συγκεκριμένα, η θέσπιση δια νόμου της άρσης της μονιμότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος, που ναι μεν χρονικά μπορεί να γίνει, αφού η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2008, όμως σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, η πρόταση για αναθεώρηση, πρέπει να γίνει δεκτή τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανοιχτή αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρση της μονιμότητας, φαίνεται πως το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για την ώρα. Και ίσως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα η επόμενη κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων από εν λειτουργία οργανισμούς και οργανικές θέσεις, έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.
Μεταξύ άλλων, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, το 2011, είχε πάρει θέση υπέρ της «μερικής» άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, δηλαδή μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.