ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
            Προς: 
       τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
       τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύω
       τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
       τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας στο υδρολογικό ισοζύγιο και στην ποιότητα νερού στο Δήμο Αριστοτέλη»

Κύριοι Υπουργοί,


μετά τις εξαγγελίες από τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, κ. Χ. Πάχτα, για κατασκευή βιομηχανικού μηχανισμού φιλτράνσεων νερού (απομαγγανοποίηση, αποσιδηροποίηση) στα χωριά Στανός, Νεοχώρι, Μεγάλη Παναγία κλπ., μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, και μετά τις αποκαλύψεις για παρουσία αρσενικού σε ποσοστά που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια στο νερό της Β. Χαλκιδικής, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού.

“Το ετήσιο ύψος της απομάστευσης, δηλαδή της συνειδητής και υλοποιουμένης σπατάλης από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, φτάνει στο εξωφρενικό επίπεδο των 13.000.000 m3 νερού ετησίως” (Μεταλλευτικά Νέα, τεύχος Νοεμβρίου 2013).  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας στην τοπική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα και σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Φυσικά, η εταιρεία υπέβαλλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την οποία «Η αναγκαστική προάντληση αυτής της τεράστιας ποσότητας νερού, ώστε να είναι δυνατή η εξορυκτική εκμετάλλευση, καθώς και η εισπίεση του νερού στο περιβάλλον δεν διαταράζει το υδρολογικό ισοζύγιο της περιοχής, ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά».

Όμως, κατά την άποψη των ειδικών επιστημόνων η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διαταραχή του υδρολογικού ισοζυγίου της Β. Χαλκιδικής. “Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στη περιοχή των Σκουριών και ιδιαίτερα στις λεκάνες απορροής, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα φράγματα απόθεσης των αποβλήτων της εξορυκτικής δραστηριότητας, οι επικρατούσες συνθήκες του εδάφους είναι απαγορευτικές σε οποιαδήποτε διαταραχή… Ακόμα και η παραμικρή διαταραχή αυτών των εδαφών είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον υδρολογικό κύκλο του νερού. Επιστημονικά δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν μέσα σε λεκάνες απορροής φράγματα απόθεσης αποβλήτων και πηγές εφοδιασμού με πόσιμο νερό των κατοικημένων περιοχών(Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Δημήτριος Ι. Στάθης, Αθανάσιος Γ. Παπαϊωάννου).

Ταυτόχρονα, η κατασκευή φιλτράνσεων νερού στα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, μαζί με την ανίχνευση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου, εγείρουν βάσιμες υποψίες ότι τελικά η εξορυκτική δραστηριότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα και στην ποσότητα του νερού, με οικονομική επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.  

Εκ των όσων αναφέρθηκαν, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1.      Έχει εκπονηθεί νέα μελέτη, όπου καταγράφονται οι επιπτώσεις στο υδρολογικό ισοζύγιο και στην ποιότητα νερού στα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη μετά την έναρξη της εξορυκτικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, και αν, ναι ποια τα συμπεράσματά της;

2.      Με βάση ποια μελέτη έγινε η σχεδίαση και η ένταξη της κατασκευής βιομηχανικού μηχανισμού φιλτράνσεων στα Επιδοτούμενα Προγράμματα του ΕΣΠΑ; Ποιες συγκεκριμένες ανάγκες καλύπτει αυτό το πρόγραμμα;

3.      Εφόσον, σύμφωνα με την ΜΠΕ, δεν θα υπάρξει διαταραχή στον υδροφόρο ορίζοντα, γιατί είναι απαραίτητη η κατασκευή βιομηχανικού μηχανισμού φιλτράνσεων τόσο μεγάλης έκτασης; Ποια θα είναι η μελλοντική οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων από τη λειτουργία των μονάδων αυτών και πώς αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους;

4.      Πώς διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του νερού που προαντλείται στο χώρο του κοιτάσματος μέχρι τη στιγμή της απευθείας διάθεσής του ή της εισπίεσης;

Παρακαλώ, όπως καταθέσετε τα παρακάτω έγγραφα:

1.      Υδρολογική μελέτη για το υδρολογικό ισοζύγιο της Β. Χαλκιδικής με τις επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα.

2.      Μελέτη για την ένταξη στα Επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την κατασκευή βιομηχανικού μηχανισμού φιλτράνσεων.

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.