ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

           Προς:  τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
            τον Υπουργό Οικονομικών
            τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
 
Θέμα: «Το Γενικό Χημείο του Κράτους χαρακτήρισε “Επικίνδυνο λόγω τοξικότητας” το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη, που διέρρευσε στη Ρεντίνα.»
Κύριοι Υπουργοί,
με την Αρ. Πρωτ. 2681/334 Ερώτηση & ΑΚΕ, που κατέθεσα
στις 15-10-2013 με θέμα την πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής και την απειλή της δημόσιας υγείας από τα ατυχήματα που σημειώθηκαν στη μεταφορά και αποθήκευση των παράγωγων της μεταλλευτικής διαδικασίας της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, μετέφερα την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου διακινούνται και αποθηκεύονται τα τοξικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υλικά.
Σας υπενθυμίζω ότι φορτηγό που μετέφερε συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη ανατράπηκε στην περιοχή της Ρεντίνας του Δήμου Βόλβης, ενώ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, σημειώθηκε διαρροή τοξικών σε containers με φορτίο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στο διάστημα που μεσολάβησε, στις 21.11.13, σημειώθηκε δεύτερο ατύχημα φορτηγού, που μετέφερε εξορυκτικό υλικό, συγκεκριμένα θειούχου μολύβδου, από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, επίσης στα όρια του Δήμου Βόλβης. Όπως αντιλαμβάνεστε, η ανησυχία των κατοίκων μεγαλώνει, καθώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Χημείο του Κράτους χαρακτήρισε επικίνδυνο λόγω τοξικότητας το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη που χύθηκε στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης: «Συγκεκριμένα στην έκθεσή του το Χημείο του Κράτους, και συγκεκριμένα το τμήμα Σερρών που ειδικεύεται σε ανάλυση τοξικών ουσιών, σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζει επικίνδυνο το υλικό που ανάλυσε, επισημαίνοντας στο έγγραφο την προειδοποιητική λέξη “κίνδυνος”. Στα αποτελέσματα των αναλύσεων, εκτός της περιεκτικότητας του κάθε στοιχείου που βρέθηκε, αναφέρεται ακόμη ότι το υλικό στην ταξινόμησή του είναι τοξικό και χαρακτηρίζεται ύποπτο για πρόκληση βλαβών, ενώ σημειώνεται πως “μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη έκθεση”. Ακόμη, στην ίδια έκθεση χαρακτηρίζεται τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς.
Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του Χημείου ότι “το δελτίο δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας δεν είναι σύμφωνο με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και απαιτείται αναθεώρηση”, όπως προέκυψε από τη σύγκριση των εγγράφων της εταιρείας που είχαν στα χέρια τους οι χημικοί. Σχετικά με τις περιεκτικότητες σε στοιχεία, εντονότερη στα απόβλητα είναι η παρουσία αρσενικού, σε ποσοστό 11,5%, και ακολουθούν στοιχεία όπως ο μόλυβδος σε ποσοστό 1,6%, το κάδμιο σε ποσοστό 0,15% και άλλα» (makthes.gr, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013).
Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε:
1.      Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την μεταλλευτική δραστηριότητα, τη μεταφορά και την αποθήκευση του εξορυκτικού υλικού; Πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι και από ποιές υπηρεσίες;
2.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τα επικίνδυνα τοξικά προϊόντα της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ;
3.      Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα ψεύδη που έχετε πει στον ελληνικό λαό περί “ασφαλή μεταλλευτική δραστηριότητα” και “ακίνδυνη μεταφορά και αποθήκευση ” των εξορυκτικών υλικών;
Παρακαλώ, όπως καταθέσετε τα παρακάτω έγγραφα:
1.      Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε την Έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, που αφορά την ανάλυση του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. που διέρρευσε στη Ρεντίνα του Δ. Βόλβης και στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης.
2.      Τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, στην οποία διαβιβάστηκε η «Μελέτη Ασφαλείας της εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων και ορυκτών υλών στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ.Θ Καλοχωρίου της Δ.Ε. Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα της Εταιρείας BALKAN LOGISTICS ΕΠΕ», όπως μας ενημερώνετε στην απάντησή του ΥΠΕΚΑ με Αρ. Πρωτ. 2209β/7-11-2013.
Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.