ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας: Ελέγχονται όλοι οι πολιτικοί για «ξέπλυμα»

stournaras metraΗ Ελλάδα ελέγχει τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαπούς πολιτικούς, όπως και τους συγγενείς τους, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε γραπτή απάντησή του προς την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Γιαταγάνα.
Η χώρα μας προχώρησε στη θεσμική εξίσωση ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων και, όπως σημειώνει ο υπουργός, είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υιοθέτησε αυτό το μέτρο.

Η Χρ. Γιαταγάνα ανέφερε ότι με τον Ν. 3691/2008 για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» οι τραπεζικοί υπάλληλοι οφείλουν να ελέγχουν κάθε ύποπτο πελάτη που εντάσσεται στις «ομάδες υψηλού κινδύνου», ανάμεσα στους οποίους είναι αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων, κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί κ.λπ. Όμως με τον νόμο 3691/2008 είχαν εξαιρεθεί όσα πολιτικά πρόσωπα είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, επομένως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί και οι οικογένειες και συνεργάτες τους.
Ο Γ. Στουρνάρας απαντά ότι «η διάκριση που υπήρχε υπέρ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων, ως προς τα εφαρμοζόμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καταργήθηκε ήδη, δυνάμει του άρθρου 74 παρ. 5 του Ν. 4170/2013».
Κατά συνέπεια, διευκρινίζει ο ΥΠΟΙΚ, «στην κατηγορία των “πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων”, όπως αυτά ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 3691/2008, εντάσσονται πλέον τόσο τα αλλοδαπά όσο και τα ημεδαπά σχετικά πρόσωπα, για τα οποία ανεξαιρέτως προβλέπεται η εφαρμογή αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας εξαιτίας των δυνατοτήτων και, κατ’ επέκταση, των κινδύνων που άπτονται της πολιτικής φύσης της θέσης τους».
Έτσι η Ελλάδα εναρμονίσθηκε με τις συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force- F.A.T.F.) που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.