ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Διάλεξαν σχολές μόνο για μεροκάματο

Πρωτοφανή πτωτική εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τους 104.988 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 71.716, ενώ έμειναν κενές 836 θέσεις. Ενδεικτικό της «κατρακύλας» είναι το γεγονός ότι 338 τμήματα ακολούθησαν καθοδική πορεία και μόνο 96, κυρίως τεχνολογικά, σημείωσαν άνοδο. Οι υποψήφιοι επέλεξαν τμήματα που φαίνεται ότι μπορεί να τους προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ εντυπωσιακή -αν και ανεξήγητη- είναι η άνοδος στις Μουσικές Σχολές!
Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η βάση εισαγωγής στη ναυαρχίδα όλων των σχολών, την Ιατρική Αθηνών, έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, φτάνοντας στα 18.916 μόρια. Πτώση κατέγραψαν και οι Νομικές, με τη σχολή της Αθήνας να χάνει 308 μονάδες και να βρίσκεται στα 18.571 μόρια. Αντίθετα, τα τουριστικά επαγγέλματα (ίσως ο μοναδικός κλάδος που γνωρίζει άνθηση) κατέγραψαν αλματώδη αύξηση, με τις σχολές της Ρόδου και του Αγίου Νικολάου Κρήτης να εκτοξεύουν τις βάσεις τους στα 3.210 και 2.964 μόρια.
Κατά τα άλλα, οι Παιδαγωγικές Σχολές και τα Τμήματα Μαθηματικών κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν, χάνοντας από τουλάχιστον 1.000 μόρια. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα Οικονομικά Τμήματα, τα οποία είχαν απώλειες έως και 2.248 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Κρήτης). Ακόμα χειρότερα αποδείχθηκαν τα πράγματα για τις Πολυτεχνικές Σχολές και ειδικά για τα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, των οποίων η πτώση ξεκινά από τα 1.476 και φτάνει έως και τα 3.122 μόρια.
Στον αντίποδα, «νικήτριες» βγήκαν αρκετές Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες κατάφεραν είτε να διατηρήσουν είτε να αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι Ναυτικών Δοκίμων Μάχιμοι και Ναυτικών Δοκίμων Μηχανικοί, που «ψήλωσαν» κατά 154 και 225 μόρια αντιστοίχως. Εντυπωσιακή, στο γενικότερο πτωτικό κλίμα, μπορεί να θεωρηθεί και η άνοδος στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού ΟΠΛΑ (+432) και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (+407).
Ωστόσο, οι φετινοί υποψήφιοι αγνόησαν τις Αστυνομικές Σχολές: 1.532 μόρια έχασε η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και 1.700 η Σχολή Αστυφυλάκων. Αιτία, όπως φαίνεται, δεν μπορεί παρά να είναι το διετές λουκέτο τους, καθώς όσοι εισήχθησαν φέτος σε αυτές θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους το 2015.
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν και τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αφού όλα κατάφεραν να αυξήσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά, τις βάσεις τους: κατά 687 μόρια ανέβηκε το τμήμα της Θεσσαλονίκης, κατά 399 το τμήμα των Σερρών και κατά 372 αυτό της Κομοτηνής. Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν και τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας τις βάσεις τους κατά 120 και 140 μόρια.
Την ίδια ώρα, αρκετά ήταν τα ΤΕΙ που αντιστάθηκαν στην «κατρακύλα», επιτυγχάνοντας αύξηση των βάσεων εισαγωγής τους. Τμήματα όπως τα Δασοπονίας, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών ανέβηκαν, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των υποψηφίων στα αγροτικά επαγγέλματα. Επίσης, τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής κέρδισαν τους επιτυχόντες, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των βάσεών τους που κυμάνθηκε από 50 έως 300 μόρια.
Υπήρξαν όμως και ΤΕΙ που παρασύρθηκαν από το γενικό κλίμα και κατέληξαν να έχουν σημαντικές απώλειες, όπως το έως πέρυσι περιζήτητο Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων ΤΕΙ Αθήνας που βρέθηκε στα -2.514 μόρια.
Πάντως δεν έλειψαν και τα «περίεργα», αφού υποψήφιος από εσπερινό λύκειο εισήχθη στο Μαθηματικό Ιωαννίνων με... 1.460 μόρια, ενώ η βάση για τους υποψηφίους της γενικής σειράς ήταν 13.000 μόρια!
Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας «ψήλωσε»
Ανέλπιστη άνοδο στη βάση της κατέγραψε το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο «ψήλωσε» κατά 1.396 μόρια. Οπως φαίνεται, τα γερμανικά αποτελούν τη γλώσσα του μέλλοντος για πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι «σνόμπαραν» την Αγγλική και τη Γαλλική Φιλολογία. Το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχασε 2.655 μόρια και προσγειώθηκε ανώμαλα κάτω από το «10», στα 9.273 μόρια. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η «κατρακύλα» στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο είδε τη βάση εισαγωγής του να κατακρημνίζεται στα 6.595 μόρια (-4.548 μόρια συγκριτικά με πέρυσι). Τη χειρότερη μοίρα, όμως, είχε το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, -5.023 μόρια, στις φετινές βάσεις εισαγωγής. Είναι σαφές ότι οι επιτυχόντες γύρισαν την πλάτη σε όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα πλην αυτού της Γερμανικής που προσέλκυσε εντυπωσιακό αριθμό υποψηφίων.

Εύη Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.