ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Θεσ/νίκη – υπεξαίρεση: Ένοχος ο Παπαγεωργόπουλος


Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης γνώριζε για την υπεξαίρεση των 51,4 εκατ. ευρώ στο δήμο, καθώς ηθικός αυτουργός της υπεξαίρεσης ήταν ο στενότερος του συνεργάτης και τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας,
αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που έκρινε ένοχο το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ” εξακολούθηση, διά παραλείψεως.

Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου.

Η απόφαση για Λεμούσια

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση «αναζήτησε μία πηγή χρημάτων με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυση τη δημοτική της παράταξης Παπαγεωργόπουλου». «Έστησαν μηχανή υπεξαίρεσης. Εφταναν στα χέρια του χρήματα αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο οποίος ανακοίνωσε την ενοχή του Παπαγεωργόπουλου για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση διά παραλείψεως. Το ύψος της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε από το δικαστήριο σε περίπου 18.000.000 ευρώ.

Ο στενότερος συνεργάτης του Παπαγεωργόπουλου κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ” εξακολούθηση. «Η διοίκηση του γενικού γραμματέα βρίθει παρατυπιών και παρανομιών», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενος σε καθεστώς αδιαφάνειας κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. «Τρία τουλάχιστον οικονομικά σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου».

Οι πράξεις αυτές είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.

Η απόφαση για Σαξώνη, πρώην αντιδημάρχους

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ταμία του δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη, για την υπεξαίρεση, καθώς επίσης και τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας τους.

Αθώωσε, αντίθετα, τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών και όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Το Δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό της υπεξαίρεσης σε 17, 9 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή ανέλαβε ο πρώην Ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης. Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδαση του Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος είπε, «με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δηλώνω ότι είμαι αθώος. Χύνεται αθώο αίμα μέσα σε αυτή την αίθουσα».

Το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και μόλις επανέλθει θα αποφασίσει για τη χορήγηση ή μη ελαφρυντικών και θα εκδώσει τις τελικές ποινές για τους κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.