ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ζέρβας: Στο δρόμο για μια «πράσινη» νοοτροπία


Έναν απολογισμό της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης κάνει, με άρθρο του στην aftodioikisi.gr, ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ένας από τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων.

Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, παρά τις περικοπές των πόρων, ο κεντρικός δήμος δεν κλείστηκε στον εαυτό του. Αντιθέτως, «πιστεύοντας ακράδαντα στα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των "πράσινων" πολιτικών, για την πόλη και τους πολίτες», η Θεσσαλονίκη, με πείσμα και εξωστρέφεια, έδειξε ότι θέλει να εισάγει την «πράσινη» συμπεριφορά στην καθημερινή πρακτική πολιτών και αιρετών. Και το έδειξε με μια σειρά από «πράσινες» δράσεις, «Green Party», Σύμφωνο των Δημάρχων, υποψηφιότητα για «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014», αλλά και τις εθελοντικές δράσεις με τις δενδοφυτεύσεις, καθαρισμούς κτλ.

«Παράλληλα πιέζουμε για μεγάλους οραματικούς "πράσινους" στόχους που θα αλλάξουν δραστικά το πράσινο προφίλ της πόλης μας. Όπως είναι η απομάκρυνση ή συρρίκνωση της ΔΕΘ από την καρδιά της πόλης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, ο διπλασιασμός του πάρκου του Σέιχ Σου και η απόδοση και αξιοποίηση των ρεμάτων και των στρατοπέδων ως κοινόχρηστων χώρων», υπογραμμίζει στο άρθρο του στην ιστοσελίδα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Όταν στις αρχές του 2011 αναλάβαμε την αντιδημαρχία Πρασίνου, το μεγάλο στοίχημα ήταν να της δώσουμε την πραγματική της διάσταση. Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να μην είναι πλέον μόνη μας δραστηριότητα η συντήρηση των παρτεριών, αλλά να διαμορφώνουμε σε σημαντικό βαθμό αστική περιβαλλοντική πολιτική -συνυπολογίζοντας φυσικά τα μέσα που διαθέτουμε και τις γενικότερες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Να την μετατρέψουμε κατ' ουσίαν σε αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Παρά τα προβλήματα λόγω «Καλλικράτη» και παρά την οικονομική κρίση που είχε ως συνέπεια τη δραματική μείωση των χρηματοδοτικών μας εργαλείων, δεν κλειστήκαμε ούτε στον εαυτό μας ούτε στα γραφεία μας. Με πείσμα και εξωστρέφεια δείξαμε ότι θέλουμε να εισάγουμε την «πράσινη» συμπεριφορά στην καθημερινή πρακτική, τόσο στη διοίκηση όσο και στους δημότες. Πιστεύοντας ακράδαντα στα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των «πράσινων» πολιτικών, για την πόλη και τους πολίτες, αποδείξαμε στην πράξη την πολιτική βούληση για την άσκησή τους σε τοπικό επίπεδο.

Αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό. Προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις. Με τη βοήθεια χορηγών και εθελοντών. Πολιτών, που δεν είναι απλά κάτοικοι αλλά ενεργοί πολίτες! Σχεδιάσαμε και κάναμε πράξη τα μικρά και εφαρμόσιμα. Αλλάξαμε τη γειτονιά και κάναμε το δημότη να νιώθει ότι ο Δήμος δεν είναι απέναντί του αλλά μαζί του.

Στρέψαμε το βλέμμα στην Ευρώπη, χωρίς ηττοπάθεια: υποψηφιότητα για "Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης-2014", υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων, προγράμματα για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων, για την ορθολογικότερη χρήση των υδάτων, την αξιοποίηση των βρόχινων υδάτων για άρδευση και για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού. Το Γενάρη ξεκινούν οι δημοτικοί λαχανόκηποι στην περιοχή των λουτρών της Θέρμης. Ιδρύσαμε το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα.

Ασχοληθήκαμε με την καθημερινότητα: γέμισμα δενδροδόχων, δημιουργία νέων πάρκων, φύτευση νέων δέντρων. Έχουμε προσθέσει πάνω από 6.000 δέντρα, παραδίδουμε ήδη στην πόλη 7 νέα θεματικά πάρκα. Σύντομα ολοκληρώνεται και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Κινητοποιήσαμε εθελοντές σε: καθαρισμούς, δεντροφυτεύσεις, υιοθεσίες δέντρων. Συνεργαστήκαμε με το ΑΠΘ, με τα επιμελητήρια, τους φορείς, τις ΜΚΟ.

Για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής, είναι αναγκαία και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάλογης συμπεριφοράς από τους δημότες: γι' αυτό προχωρήσαμε στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία, στο θεσμό του Green Party για την Ημέρα Περιβάλλοντος τον Ιούνιο. Το 2011 διάρκεσε μια μέρα, το 2012 μια εβδομάδα. Για το 2013 ήδη έχουμε δεκάδες προσφορές και συμμετοχές.

Αξιοποιούμε στο έπακρο το θεσμό της χορηγίας σε δράσεις όπως: ανάπλαση και φύτευση αρκετών σημείων της πόλης, δημιουργία πλωτού εργαστηρίου για τη πραγματοποίηση μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού, ανάπτυξη δικτύου μετρήσεων της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοφώνου.

Επιπλέον, θέλοντας να τιμήσουμε φίλες πόλεις, τους δίνουμε τη δυνατότητα να δωρίσουν το φυτικό υλικό και σε συνεργασία με τα συνεργεία μας, να διαμορφώσουν σημεία μέσα στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια και της εξωστρέφειας της διοίκησής μας. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε ο κήπος της Γαλλίας, ετοιμάζουμε τον κήπο της Κέρκυρας και σχεδιάζουμε τον κήπο της Αγ. Πετρούπολης.

Παράλληλα πιέζουμε για μεγάλους οραματικούς «πράσινους» στόχους που θα αλλάξουν δραστικά το πράσινο προφίλ της πόλης μας. Όπως είναι η απομάκρυνση ή συρρίκνωση της ΔΕΘ από την καρδιά της πόλης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, ο διπλασιασμός του πάρκου του Σέιχ Σου και η απόδοση και αξιοποίηση των ρεμάτων και των στρατοπέδων ως κοινόχρηστων χώρων.

Εν κατακλείδι, τα δύο χρόνια στη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία επιχειρήσαμε και σε κάποιο βαθμό το πετύχαμε να προτείνουμε ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» στους πολίτες, μια νέα αντίληψη στα θέματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος, από τη διοίκηση και από τους δημότες. Γιατί το μεγάλο στοίχημα για εμάς, είναι αυτό ακριβώς: να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, από τη μεταφορά εμπειριών στη σταθερή υλοποίηση καλών πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.