ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Φυλακές Διαβατών: Βραβείο ΟΗΕ σε βίντεο κρατούμενου


Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βραβεύτηκε βίντεο Αλβανού κρατούμενου μαθητή στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Το βίντεο με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή» διακρίθηκε στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα την προσφυγιά.

Είναι «αφιερωμένο στη βασανισμένη ζωή των μεταναστών όλου του κόσμου», είπε για το βίντεο του, που βραβεύτηκε, ο Ντασιμίρ Πάτσι. «Πρέπει να ζούμε ενωμένοι χωρίς μίσος και ρατσισμό», αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Ο 30χρονος κρατούμενος Ντασιμίρ Πάτσι, δημιούργησε ένα 3λεπτό βίντεο στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής του 3ου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών εμπνεόμενος από προσωπικά του βιώματα. Όταν πληροφορήθηκε για τον διαγωνισμό θέλησε να συμμετάσχει με αυτό το βίντεο. Έτσι «έκοψε» ένα κομμάτι 24 δευτερολέπτων και το έστειλε στον διαγωνισμό.

Ο ίδιος έχει βιώσει την προσφυγιά καθώς ήρθε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια περνώντας τα σύνορα, εξαθλιωμένος, περπατώντας επί μέρες με τα πόδια. Στην πορεία παρανόμησε.

Όταν μπήκε στη φυλακή, δεν ήξερε ούτε ανάγνωση και γραφή και φυσικά δεν είχε την παραμικρή γνώση σχετικά με τη χρήση υπολογιστών. Φέτος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο σπουδών (ισότιμο με απολυτήριο γυμνασίου).

Την Ελλάδα τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του. Ήδη έχει πάρει ολιγοήμερες άδειες από τη φυλακή, αφού έχει συμπληρώσει τους όρους που απαιτεί ο νόμος. Όπως έχει υποσχεθεί στους εκπαιδευτικούς του, όταν αποφυλακιστεί «θέλει να κάνει μία ήσυχη ζωή, μακριά από τα λάθη που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο», όπως διαβάζουμε στο «Έθνος».

πηγη:tvxs
Μ.Ζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.