ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΥΑΘ: Υπέρ του κρατικού ελέγχου ο πρόεδρος της εταιρείας

Κατά της αποκρατικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)
και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Νίκος Παπαδάκης,  κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ τάχθηκαν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ενώ μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν από πολλές πλευρές περιλαμβανόταν και το «πέρασμα» της ευθύνης του νερού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ενημερώνοντας, νωρίτερα το Σώμα σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση 40% της ΕΥΑΘ, ο Νίκος Παπαδάκης υπογράμμισε πως «το νερό είναι μονοπωλιακό είδος, ένας θα το έχει. Δεν είναι ούτε τηλέφωνο ούτε ενέργεια». Και, άρα, πρόσθεσε, «δεν ευνοείται ο υγιής ανταγωνισμός, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, όταν η εταιρεία παραμένει υπό δημόσιο, κρατικό έλεγχο».
«Δεν πρόκειται να διατελέσω δραπέτης του γλυκού νερού ούτε να φύγω νύχτα, όπως η προηγούμενη διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, καθώς -σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη χώρα- διαθέτει πλήρη κάλυψη υποδομών για ύδρευση-αποχέτευση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η δαιμονοποίηση των ιδιωτών επενδυτών είναι λανθασμένη.
Υποστήριξε ότι η ΕΥΑΘ, επειδή έχει «φτιαχτεί» επίτηδες σαν πολύφερνη νύφη, προικοδοτήθηκε και με έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας ώστε να φουσκώνουν τα κέρδη της.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει «πολλά σκουπίδια κάτω απ' τα χαλιά της», αφού μεταξύ άλλων από το 2005 -οπότε και διεκόπη η παράδοση της λυματολάσπης στους Ταγαράδες- μέχρι σήμερα αυτή συσσωρεύεται, έχοντας φτάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.
Αν η ΕΥΑΘ είχε επιβαρυνθεί με το κόστος της απομάκρυνσης αυτής της λυματολάσπης, «τα οικονομικά μεγέθη της θα ήταν τελείως διαφορετικά», συμπλήρωσε.
Η ΕΥΔΑΠ έχει τζίρο 350 εκατ. ευρώ, περίπου 11 εκατ. κέρδη και 3.500 εργαζομένους, η ΕΥΑΘ παρουσιάζει κύκλο εργασιών 71,1 εκατ., καθαρά κέρδη 12,4 εκατ. και μόλις 300 εργαζομένους, «καθώς δεν υπήρξαν προσλήψεις για να είναι πολύφερνη νύφη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.