ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δεν ευθύνεται πάντα ο οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ

Όχι πάντα το αλκοόλ… ένοχο. Ειδικότερα,
ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι… «κατά τη σύγκρουση αυτοκινήτων, ακόμη και εάν επήλθε ο θάνατος ενός εκ των δύο οδηγών, δεν σημαίνει πάντοτε ότι ευθύνεται για το ατύχημα εκείνος που οδηγούσε χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και ήταν κάτω από την επήρεια αλκοόλ».
Αφορμή για τη συγκεκριμένη απόφαση στάθηκε ατύχημα τον Ιανουάριο του 2001 επί της εθνικής οδού στη διασταύρωση της λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, όπου οδηγός με ταχύτητα 130 χλμ. την ώρα παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο που εκινείτο με ταχύτητα 50 χλμ. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του τελευταίου αυτοκινήτου, ενώ ο σηματοδότης επί της πορείας του ήταν πράσινος.
Μεταξύ άλλων, οι δικαστικοί λειτουργοί επεσήμαναν πως… «για το ατύχημα δεν συνέτρεξε κάποια συνυπαιτιότητα του δεύτερου οδηγού που έχασε τη ζωή του, παρά το γεγονός ότι στο αίμα του βρέθηκε αλκοόλ σε ποσοστό 1,40 0/00 και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα του δεν άσκησε καμία επίδραση στην οδήγηση και στη δυνατότητα των αντιδράσεών του. Όσον αφορά δε στη λειτουργία της ζώνης ασφαλείας, η οποία προστατεύει κυρίως σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, όπως έγινε το ατύχημα, δεν έπαιξε κάποιο ρόλο».
Αποκλειστικά υπαίτιος για το εν λόγω ατύχημα κρίθηκε ο οδηγός που παραβίασε το κόκκινο φανάρι και αποζημιώνονται τέσσερις συγγενείς του θανόντος οδηγού, καθώς και η ασφαλιστική εταιρεία.


ΜΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.