ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σφοδρή κριτική του Γκ. Σρέντερ στην Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ασκεί σφορδή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ για καθυστερημένη...
 αντίδραση στην ελληνική κρίση και τάσσεται υπέρ της ιδέας του ευρω-ομολόγου.
«Η Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί νωρίτερα», λέει ο κ. Σρέντερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης.

«Φαινόταν από καιρό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα. Άφησε όμως να περάσουν έξι εβδομάδες», προσέθεσε.

Ο Γκ.Σρέντερ θεωρεί σωστή καθ' εαυτή την απόφαση να συμπεριληφθεί το ΔΝΤ στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα. «Γνωρίζω τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», λέει, «μία απόφαση λαμβάνεται μόνον αν συνδεθεί με αυστηρές προϋποθέσεις και ενεργοποιηθεί επιπρόσθετα και ένας εξωτερικός θεσμός».

Ο κ. Σρέντερ τοποθετείται και στην κατηγορία περί ένταξης της Ελλάδας με «παραποιημένα στοιχεία» στην ΟΝΕ.

«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ενδεχομένως οι Έλληνες να παραποίησαν τους αριθμούς, αλλά όλοι ήμασταν δεσμευμένοι στα στοιχεία της Κομισιόν. Δεν μπορούσα να πω στο Έλληνα πρωθυπουργό ότι μας κοροϊδεύει», σημειώνει.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις τη ρήτρα «no bail out» και διαπιστώνει πως «με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι αδύνατο να διατηρηθεί».

Τέλος, εκφράζει την υποστήριξη του για την πρόταση έκδοσης ευρω-ομολόγων.

«Βρίσκω την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέσπιση κοινών ευρω-ομολόγων συμπαθητική. Εάν θέλει κανείς να διατηρήσει την ΕΕ και ως κεντρικό της πυλώνα τη Νομισματική Ένωση- και το τέλος της ΟΝΕ θα ήταν μία καταστροφή- τότε τα κοινό ομόλογα είναι το αντιστάθμισμα για την απώλεια της ελαστικότητας στις νομισματικές ισοτιμίες. Αντί να το αρνείται αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί ότι αυτή είναι η συνέπεια του κοινού νομίσματος», τονίζει


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.