ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Κάρτα Πολίτη»: Αντιπαράθεση κυβέρνησης –ΛΑΟΣ και χρήσιμη ενημέρωση

 Αντιπαράθεση για την «Κάρτα πολίτη» στη Βουλή. Το σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις αντιδράσεις κάποιων ιεραρχών και τον κίνδυνο των «χάκερ» επικαλέστηκε σε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κάρτα την οποία εκδίδει μόνο όποιος επιθυμεί προκειμένου να εξυπηρετείται διαδικτυακά από το Δημόσιο για να μην ταλαιπωρείται, ότι είναι απολύτως ασφαλής τρόπος συναλλαγών και ότι δεν θα διαθέτει φορολογικά στοιχεία, δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Διέψευσε τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι ο μοναδικός προβληματισμός της Ιεράς Συνόδου αφορούσε τον αν θα υπάρχει «γραμμωτός κώδικας» και δεν θα υπάρχει.

Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι επικρατεί σύγχυση στον πληθυσμό για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της «κάρτας πολίτη», μεταφέρουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, μεταξύ των δύο κυρίαρχων και διαμετρικά αντίθετων απόψεων, αυτή του υπουργού Εσωτερικών και του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ. Σημειώνουμε, ότι το θέμα των δεδομένων της «κάρτας» απασχόλησαν την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων, η οποία με εκτενή αναφορά παρατηρήσεών της για την βελτίωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν αντιτάχθηκε επί της αναγκαιότητας «αυτής καθ΄εαυτής» της κάρτας.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην ερώτησή του ανέφερε:

«Η κυβέρνησή σας τώρα είναι έκθετη ως προς την κάρτα του πολίτη. Ερωτώ: Πώς θα σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις χιλιάδων Ελλήνων που αισθάνονται προσβεβλημένοι από την κάρτα του πολίτη; Έχουμε τις αντιδράσεις πολλών ιεραρχών, όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Πειραιώς Σεραφείμ κ.ά. που έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν την παραλαβή της κάρτας και καλούν και το ποίμνιό τους να κάνει το ίδιο. Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό; Θα πείτε δε με ενδιαφέρει ή θα επανεξετάσετε το ζήτημα και θα δώσετε το δικαίωμα τουλάχιστον της προαιρετικής παραλαβής και χρήσης της κάρτας;»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών για την ασφάλεια της κάρτας, πρόσθεσε:

«Ζούμε στην εποχή του Wikileaks. Πιστεύετε, κ. υπουργέ, ότι το State Department ή κολοσσιαίες διεθνείς τράπεζες που τώρα μαθαίνουμε όλα τα απόρρητα δεδομένα τους, δεν είχαν τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες; Ή μήπως πιστεύετε ότι εσείς θα έχετε καλύτερες δικλείδες ασφαλείας από αυτούς στην κάρτα;

Οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο σήμερα μπορεί να παραβιαστεί από έναν ικανό χάκερ. Δε μπορείτε να παράσχετε 100% ασφάλεια, γιατί δεν υπάρχει. Σας επισημαίνω ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε οδηγία προς τους Γερμανούς διπλωμάτες να μην χρησιμοποιούν την αντίστοιχη αυτή κάρτα για λόγους ασφαλείας. Εμείς ως κόμμα δεν θα δεχτούμε ποτέ αυτή την κάρτα και καλούμε και τους ψηφοφόρους μας να μην το κάνουν.

Αυτή η κάρτα είναι μία πρόκληση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις χιλιάδων πολιτών και πρέπει να δοθεί τουλάχιστον το δικαίωμα προαιρετικής χρήσης στους πολίτες. Ειδάλλως θα προκαλέσει τρομακτικές αντιδράσεις. Για πολλούς είναι κάτι αντίστοιχο με τα σκίτσα του Μωάμεθ που έβγαλαν σε όλο τον κόσμο 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στο δρόμο.

Θέλουμε, τέλος, τη δέσμευση της κυβέρνησης πως θα ακούσει της ενστάσεις μιας σειράς Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδας και τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο καθένας πρέπει να αποφασίζει μόνος του για το εάν θα την παραλάβει, αναλογιζόμενος τους κινδύνους. Η κάρτα πρέπει να είναι τουλάχιστον προαιρετική, εάν την προχωρήσετε τελικά, ειδάλλως θα ανοίξετε μεγάλη πληγή στην κοινωνία».

Ο υπουργός Εσωτερικών 

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΛΑΟΣ ο υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης, διευκρίνισε μεταξύ άλλων:

«Για τους πολίτες που επιθυμούν, η Κάρτα Πολίτη θα επιτρέπει την ψηφιακή εξυπηρέτηση τους, με σκοπό την πρόσβασή τους σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση. Επιπλέον, για τους πολίτες που επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Η κάρτα εντάσσεται στα μέσα που τίθενται στη διάθεση των πολιτών μειώνοντας τις απαιτήσεις αυτοπρόσωπης παρουσίας στις δημόσιες αρχές, ελαχιστοποιώντας τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση μιας διοικητικής διαδικασίας γεγονός που χτυπά φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς. Η θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας με τις δημόσιες αρχές για την υλοποίηση των οποίων καθοριστική είναι η έκδοση της «Κάρτας του Πολίτη» υποστηρίζει την επίτευξη του στόχου μείωσης των διοικητικών βαρών κατά 25%.

Είναι κρίσιμο να τονίσουμε ότι η Κάρτα του Πολίτη δεν είναι ένα μέσο καταχώρησης πληροφοριών για τους πολίτες. Η κάρτα πολίτη θα φέρει πλινθίο μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής πιστοποίηση κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα φέρει γραμμωτό κώδικα όπως αυτό που φέρουν συνήθως τα προϊόντα.

Η Κάρτα Πολίτη θα πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τον ICAO (International Civil Aviation Organization - Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), ώστε να αξιοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες εντός Schengen. Επιπλέον, θα αποτρέπεται τεχνολογικά η παραχάραξή της.

Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα δίνεται στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς.

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα Πολίτη και η χρήση της θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αυτό καταδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης από την αυστηρότητα των απαιτήσεων ασφαλείας με τις οποίες έχει ενδύσει με Κανονισμό της, με νομοθέτημα δηλαδή που δεν χρειάζεται ενσωμάτωση αλλά ισχύει αμέσως, η ΕΕ το λεγόμενο «αυτοτελές έγγραφο», την κάρτα του μετανάστη. Η κάρτα μετανάστη πρόκειται σύμφωνα με τον Κανονισμό 380/2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει τις άδειες διαμονής. Οι τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας που προβλέπονται εκεί λεπτομερειακά αποβλέπουν στην αποφυγή τόσο πρακτικών νόθευσης και πλαστογράφησης όσο και κινδύνους για την υποκλοπή των ενσωματωμένων σε αυτή δεδομένων, προβλέπονται. Τον κανονισμό αυτό εφαρμόζουμε και θεωρούμε ότι προφανώς και εσείς δεν έχετε αντίθετη άποψη.

Σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν - ενίοτε τεχνηέντως - καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να περιληφθούν στην Κάρτα φορολογικά στοιχεία, δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Ανταπαντώντας στο σχόλιο για τους «χάκερς» ο κ. Ρακούσης σχολίασε:

«Το θέμα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων δεν αφορά μόνο την Κάρτα του Πολίτη αλλά το σύνολο υπολογιστικών και ηλεκτρονικών συστημάτων της χώρας και όλου του κόσμου. Αν κανείς ακολουθήσει τη λογική σας πρέπει να πει όχι σε κάθε ηλεκτρονικό και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Ακόμα, ο κ.Ραγκούσης διέψευσε τις αιτιάσεις του κ.Γεωργιάδη τόσο ότι υπάρχει άλλη άποψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και στο ότι υπάρχει αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο.

«Με την Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνουμε διαβούλευση και η γνώμη της θα ενσωματωθεί πλήρως ενώ σε ό,τι αφορά την εκκλησία, η άποψη της είναι μετριοπαθής και ο βασικός προβληματισμός της στη συνεργασία που είχαμε ήταν αν θα υπάρχει γραμμωτός κώδικας. Εμείς λέμε δεν υπάρχει λόγος να είναι στην Κάρτα του Πολίτη» υπογράμμισε .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.